Budi dio naše mreže

Domagoja Pejića, dugogodišnjeg djelatnika Hrvatskog katoličkog radija, mnogi pamte po hodočašću 2004. kada se uputio pješice iz Zagreba u Rim, u sklopu projekta “1000 kilometara za Papu”, s nakanom da papi Ivanu Pavlu II. čestita 84. rođendan i zahvali mu u ime svih Hrvata katolika za sve što je učinio za hrvatski narod.

/ md

Pejić se nalazi u Krakovu kako bi odao počast papi Ivanu Pavlu II. čiji blagdan danas slavimo. Javio nam se iz Krakova poručivši kako će provesti današnji blagdan i koja će mjesta u Krakovu obići.

“Otići ću na groblje gdje počivaju majka, otac i brat pape Ivana Pavla II. i pomolit ću se za njihove duše. Nakon toga, otići ću u podrum u kojem mu je umro otac, a popodne sudjelovati u krunici Božjega milosrđa, ovdje u Svetištu Božjega milosrđa u Krakowu. Kasnije, u 17 sati planiram otići na misno slavlje koje će predvoditi umirovljeni krakovski nadbiskup i dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II., kardinal Stanislav Dziwisz”, rekao je Pejić o svojim planovima.

U nedjelju planira posjetiti Wadowice, otići do vojarne gdje je službovao otac pape Ivana Pavla II. i do srednje škole koju je pohađao.

Groblje Rakowicki u Krakovu gdje počivaju mama, tata i brat pape Ivana Pavla II.

Pejić se danas u Krakowu nalazi 12. put te kaže da je siguran da je papa Ivan Pavao II. neizmjerno volio Hrvatsku što dokazuju njegova tri pohoda našoj zemlji.

“Ivan Pavao II. neizmjerno je volio Hrvatsku i to je pokazao kada nam je tri puta došao u pohod. Pokazao je to svakom gestom u 26 i pol’ godina svoga pontifikata, i riječima i gestama i konkretnim djelima. Pokazao je koliko mu na srcu leži hrvatski narod i Hrvatska kao zemlja”, istaknuo je naš djelatnik.

“Mogu reći da Krakov postaje i gradom moga života”, nadodao je Pejić naglasivši kako Krakow za njega nisu samo kulturne i vjerske znamenitosti grada, nego svako mjesto koje je bilo dijelom života pape Ivana Pavla II.

Krvava reverenda u Svetištu “Ne bojte se!” / Foto: Domagoj Pejić

 

Svetište Božjeg milosrđa u Krakovu / Foto: Domagoj Pejić

“Krakov je za mene i kamenolom u kojem je radio papa Ivan Pavao II. I tvornica u kojoj je radio tijekom nacističke okupacije. Krakow je za mene i groblje u kojem počivaju njegovi majka, otac i njegov brat. I onaj mali podrum na obali rijeke Viszle u kojoj je, kako je i sam rekao, Ivan Pavao II. doživio najteži trenutak svog života kada mu je umro otac 18. veljače 1941. godine. Krakov je za mene i crkva u kojoj je krštena malena Emilia, majka budućega pape. Dakle, Krakov za mene nisu samo velike znamenitosti koji hodočasnicima prvo padnu na pamet kada se spomene taj kraljevski grad. Krakov je za mene i mnogo onih malih poznatih ulica i zgrada koje me podsjećaju na život pape Ivana Pavla II.”, poručio je Domagoj Pejić.

Središnji krakovski trg / Foto: Domagoj Pejić

Kardinal Stanislav Dziwisz, dugogodišnji tajnik pape Ivana Pavla II., jednom je prilikom u šali rekao da mu nije jasno voli li papa Ivan Pavao II. više Poljsku ili Hrvatsku, što govori o tome koliko mu je bilo stalo do hrvatskog naroda.

“Svaki moj posjet Poljskoj je pokušaj barem malog uzvraćanja ljubavi koju je prema mojoj domovini pokazao veliki papa Ivan Pavao II.”, zaključio je naš dugogodišnji novinar i urednik Domagoj Pejić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja