Budi dio naše mreže

Ključna riječ: karol-wojtyla

Neće nas ostaviti siročad

U mjesecu svibnju bio je rođendan velikog siročeta poznatog svima — pape sv. Ivana Pavla II. Možda znate da mu je majka umrla kad mu je bilo samo devet godina. Njegov stariji brat, perspektivni mladi liječnik, umro je kada je Karol Wojtyla imao samo dvanaest godina. A njegov voljeni otac, koji je toliko inspirirao njegovu vjeru, umro je kad je Karol bio na fakultetu. Čovjek kojeg je vidjelo i fotografiralo više ljudi nego itko drugi u povijesti – papa, vidljivi poglavar svjetske vjerničke obitelji – nije imao obitelj.

102. rođendan sv. pape Ivana Pavla II.

Na današnji dan prije 102. godine 18. svibnja 1920., pod imenom Karol Józef Wojtyła, u gradiću Wadowice, 50 kilometara od Krakova, rođen je svetac Katoličke crkve – papa Ivan Pavao II. Papin otac bio je dočasnik u austrougarskoj vojsci, a zatim časnik u vojsci Republike Poljske, gdje se uspeo do čina satnika. Kad je bio dječak, budućeg su papu od milja zvali Lolek (skraćeno od Karol, kao što je Bolek skraćeno od Boleslav).

Pogledajte film "Karolu s ljubavlju" autora Domagoja Pejića

Na današnji dan prije 81 godinu (18. veljače 1941.) preminuo je umirovljeni poručnik Karol Wojtyla, otac budućega pape. I sam je Ivan Pavao II. posvjedočio da mu je to bio najteži trenutak u životu jer je u 21. godini života ostao bez obitelji.

Poput Petra prihvatiti Kristov križ

U rano jutro svetkovine Svih Svetih, 1.studenog 1946., po rukama krakovskog nadbiskupa Adama Stefana Sapiehe za svećenika je zaređen Karol Wojtyla. Obredu ređenja, održanom u privatnoj kapelici krakovskih nadbiskupa, nazočilo je tek nekoliko rođaka i prijatelja mladog svećenika.

Domagoj Pejić odao počast papi Ivanu Pavlu II.

Domagoja Pejića, dugogodišnjeg djelatnika Hrvatskog katoličkog radija, mnogi pamte po hodočašću 2004. kada se uputio pješice iz Zagreba u Rim, u sklopu projekta “1000 kilometara za Papu”, s nakanom da papi Ivanu Pavlu II. čestita 84. rođendan i zahvali mu u ime svih Hrvata katolika za sve što je učinio za hrvatski narod.

UOČI 43. OBLJETNICE IZBORA KAROLA WOJTYLE ZA PAPU "Gospodin je ovdje i zove te"

Teška vrata Sikstinske kapele bila su zatvorena. Trajalo je prebrojavanje glasova. „Wojtyla, Wojtyla, Wojtyla…“ Krakovski nadbiskup Karol Wojtyla, kardinal s Istoka, poznat među crkvenim ocima, ali nepoznat široj javnosti, biskup koji je na početku zasjedanja Sabora sjedio u posljednjim redovima, dlanovima je prekrio lice. A onda mu je nizozemski kardinal Maximillien de Furstenberg šapnuo: „Adeste Dominus et vocat te! Gospodin je ovdje i zove te!“ Na postavljeno pitanje: “Prihvaćaš li?”, odgovorio je: “U vjerskoj poslušnosti Kristu, Gospodinu mome, Majci Kristovoj i Crkvi, svjestan velikih teškoća, prihvaćam.”

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja