Budi dio naše mreže

Ključna riječ: karol-wojtyla

Poput Petra prihvatiti Kristov križ

U rano jutro svetkovine Svih Svetih, 1.studenog 1946., po rukama krakovskog nadbiskupa Adama Stefana Sapiehe za svećenika je zaređen Karol Wojtyla. Obredu ređenja, održanom u privatnoj kapelici krakovskih nadbiskupa, nazočilo je tek nekoliko rođaka i prijatelja mladog svećenika.

Domagoj Pejić odao počast papi Ivanu Pavlu II.

Domagoja Pejića, dugogodišnjeg djelatnika Hrvatskog katoličkog radija, mnogi pamte po hodočašću 2004. kada se uputio pješice iz Zagreba u Rim, u sklopu projekta “1000 kilometara za Papu”, s nakanom da papi Ivanu Pavlu II. čestita 84. rođendan i zahvali mu u ime svih Hrvata katolika za sve što je učinio za hrvatski narod.

UOČI 43. OBLJETNICE IZBORA KAROLA WOJTYLE ZA PAPU "Gospodin je ovdje i zove te"

Teška vrata Sikstinske kapele bila su zatvorena. Trajalo je prebrojavanje glasova. „Wojtyla, Wojtyla, Wojtyla…“ Krakovski nadbiskup Karol Wojtyla, kardinal s Istoka, poznat među crkvenim ocima, ali nepoznat široj javnosti, biskup koji je na početku zasjedanja Sabora sjedio u posljednjim redovima, dlanovima je prekrio lice. A onda mu je nizozemski kardinal Maximillien de Furstenberg šapnuo: „Adeste Dominus et vocat te! Gospodin je ovdje i zove te!“ Na postavljeno pitanje: “Prihvaćaš li?”, odgovorio je: “U vjerskoj poslušnosti Kristu, Gospodinu mome, Majci Kristovoj i Crkvi, svjestan velikih teškoća, prihvaćam.”

Upoznajte lice pjesnika sv. Ivana Pavla II.

Wojtyła nije mogao, sve da je i htio, suspregnuti ili ugasiti pjesnički talent/dar ni tada kada mu je papinska služba nalagala pisati enciklike, apostolske konstitucije ili pobudnice. Kao biskup i kardinal rado se obraćao umjetnicima u različitim prigodama, a s Petrove stolice odaslao je i otvoreno pismo umjetnicima u osvit novoga tisućljeća (Pismo pape Ivana Pavla II. umjetnicima, Vatikan, 4. travnja 1999.).

Karol Wojtyla postao nadbiskup Krakova – na današnji dan 1964.

Na današnji dan, 13. siječnja 1964. Karol Wojtyla postao je nadbiskup Krakova u Poljskoj, a 14 godina kasnije izabran je za papu. Nakon punih 455 godina izbor je pao na netalijana, prvoga slavenskog papu u povijesti. Po mnogim je stvarima bio poznat i ostaje u srcima suvremenika kao izuzetan čovjek, putnik i svetac.

Ivan Pavao II. osvojio je opasan planinski vrh!

Dugogodišnji prefekt Inspektorata sigurnosnih vatikanskih službi Enrico Marinelli 2007. godine objavio je knjigu "Papa Wojtyła i General". Uz stoti rođendan Karola Wojtyłe, iz knjige izdvajamo samo jednu zgodu koja odlično opisuje prioritete Ivana Pavla II. Naime, u ljeto 1988. Papa je, sa skupinom suradnika, ljetovao u Dolomitima.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja