Budi dio naše mreže

Dvije snažne eksplozije su u utorak, 4. kolovoza razrušile Beirut, glavni grad Libanona. Međutim, stanje je i dalje teško, potrebna je pomoć u lijekovima, hrani, osnovnim potrepštinama i smještaj za brojne obitelji. Papa je na današnji dan, mjesec dana nakon eksplozije, pozvao na solidarnost s Libanonom.

/ hjb

Mobilizacija u Bejrutu je i dalje kapilarna, a župe, samostani i svetišta odmah su stavili na raspolaganje svoje prostorije kako bi ugostili brojne obitelji koje su ostale bez ičega. Upravitelj svetišta Naše Gospe u Harissi Khalil Alwan napomenuo je da ne smijemo zaboraviti molitvu te da je nakon tragedije Libanon u Gospodinovim rukama.

Papa Franjo pozvao je svijet da danas, 4. rujna, moli i posti za Libanon koji, kako je rekao, ne smije biti napušten u svojoj samoći te pozvao Libanonce da se nastave nadati i smognu snagu i energiju potrebne za novi početak.

Dok je čitao apel na kraju opće audijencije ove srijede, 2. rujna, uz Papu je stajao maronitski libanonski svećenik Georges Breidy, držeći u ruci zastavu te zemlje. Prošlo je mjesec dana od tragične eksplozije u Bejrutu, podsjetio je Papa. Primijetio je da je više od stotinu godina Libanon bio zemlja nade i da su Libanonci uvijek čuvali vjeru u Boga te pokazali sposobnost učiniti svoju zemlju jedinstvenim mjestom snošljivosti, poštovanja i suživota u toj regiji. “Libanon je poruka nade, to je primjer pluralizma kako za Istok tako i za Zapad. Za dobro same te zemlje, ali i svijeta, ne smijemo dopustiti da ta baština bude izgubljena”, poručio je Papa.

Papino ohrabrenje Libanoncima

Od političara i vjerskih vođa zatražio je da im na prvome mjestu bude opće dobro i da se iskreno i transparentno založe u djelu obnove, a međunarodnu zajednicu da podupre tu zemlju.

Posebnu poruku Papa je uputio pogođenima nedavnom razornom eksplozijom: “Hrabro, braćo! Vjera i molitva neka vam budu snagom. Ne napuštajte svoje domove i svoju djedovinu, ne dopustite da propadnu snovi onih koji su vjerovali u budućnost lijepe zemlje blagostanja.”

Pastire mjesne Crkve, sve svećenike, redovnike i redovnice Papa je pozvao da budu blizu svome narodu prednjačeći u primjeru siromaštva i poniznosti te da budu “tvorci sloge i istinske kulture susreta”. Braću i sestre drugih vjeroispovijesti i vjerskih tradicija pozvao je da se pridruže toj inicijativi na načine koje budu smatrali najprikladnijima.

Molitvi se priključuju i Zagrepčani

U Zagrebu se molitva održava u kapeli Corpus Domini u sklopu molitvene inicijative klanjatelja euharistije “24 sata pred Gospodinom”. Naime, u zagrebačkoj kapeli Corpus Domini se, na poziv pape Franje, danas organizira danonoćna molitva, post i prikupljanje sredstava za Libanon. Kako organizatori ističu u pozivu, “Libanon ne smije biti prepušten svojoj nemoći. Vjera i molitva neka mu bude snaga. Libanon je poruka nade i primjer pluralizma, kako za Istok, tako i za Zapad. Svoje molitve pred Gospodinom povjerimo Mariji, Gospi od Harisse.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja