Budi dio naše mreže

"Nepoštovanje slobode vjere znači nepoštovanje mnogo šire slobode; kroz vjersku slobodu dolazimo, naime, do poštovanja slobode savjesti i misli. Članak 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima napominje da te tri slobode idu zajedno i da ih uvijek treba štititi", rekao je ravnatelj talijanskoga ogranka zaklade "Pomoć Crkvi u nevolji" Alessandro Monteduro.

/ hk/IKA

U četvrtak 22. kolovoza prvi se put obilježio Međunarodni dan progonjenih zbog vjere koji su ustanovili Ujedinjeni narodi rezolucijom izglasanom 28. svibnja ove godine s ciljem suzbijanja takvoga nasilja i sankcioniranje odgovornih za njega. U rezoluciji Ujedinjeni narodi napominju da terorizam i nasilni ekstremizam u bilo kojem obliku i očitovanju, ne mogu i ne smiju biti povezani ni s kojom religijom, nacionalnošću, civilizacijom ili etničkom skupinom.

Visoka povjerenica Europske unije za vanjske poslove i politiku sigurnosti Federica Mogherini istaknula je kako vjernici bilo koje vjere, kao i oni koji ne vjeruju, na brojnim krajevima svijeta i dalje trpe nasilje i progone.

20 % zemalja u svijetu ne poštuje vjersku slobodu.

“Ako neko društvo dopušta progon neke manjine, na taj način postavlja temelje za progon bilo koje zajednice. Progon kao odgovor na religijska uvjerenja ili pripadnost, ili pak na njihovo nepostojanje, kršenje je međunarodnoga prava i zahtijeva zajedničko zauzimanje u njegovu suzbijanju”, dodala je Mogherini, a prenosi Vatican News.

I papa Franjo uvijek iznova traži da se prestanu rabiti religije kako bi se poticalo nasilje.

Foto: Pixabay

“Tražimo od svih da prestanu instrumentalizirati religije kako bi poticali mržnju, nasilje, ekstremizam i slijepi fanatizam, te da prestanu rabiti Božje ime kako bi opravdali ubojstva, izgone, terorizam i opresiju”, ističe se u Dokumentu o ljudskom bratstvu koji su potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb.

Međunarodni dan žrtava nasilja povezanoga s njihovom religijom ili vjerovanjem, znak je pozornosti i osjetljivosti, rekao je u razgovoru za Vatican News ravnatelj talijanskoga ogranka zaklade “Pomoć Crkvi u nevolji” Alessandro Monteduro te istaknuo da je vjerska sloboda majka svih sloboda.

60 % ukupnoga svjetskog stanovništva živi u zemljama u kojima vjerska sloboda nije potpuno zajamčena.

“Posebno posljednjih godina vjersku slobodu pomalo se shvaćalo kao slobodu niže razine. Druge vrste sloboda odnosile su se na politiku, institucije, na nadnacionalne udruge; mislim i na slobode povezane s rasom, sa seksualnošću…”, istaknuo je Monteduro.

“Zbog toga je pozitivna činjenica da se i vjersku slobodu danas stavlja na višu razinu. Vjerojatno to znači da se postiže veća svijest, premda putem dramatičnih podataka. Tema vjerske slobode prevažna je, stoga ju valja procjenjivati na pravi način”, upozorio je Monteduro.

Napomenuo je i da 20 % zemalja u svijetu ne poštuje vjersku slobodu, a 60 % ukupnoga svjetskog stanovništva, odnosno četiri milijarde ljudi, živi u zemljama u kojima vjerska sloboda nije potpuno zajamčena.

“Nepoštovanje slobode vjere znači nepoštovanje mnogo šire slobode; kroz vjersku slobodu dolazimo, naime, do poštovanja slobode savjesti i misli. Članak 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima napominje da te tri slobode idu zajedno i da ih uvijek treba štititi”, zaključio je Monteduro.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja