Budi dio naše mreže

Riječ je o najpotpunijoj riječnoj bolnici u Brazilu, koja će stanovništvu uz obalu rijeke Amazone nuditi zdravstvenu zaštitu i donositi Riječ Božju. Idejni tvorac inicijative je mjesni biskup Bernardo Bahlmann, u suradnji s redovnicima Bratstva svetoga Franje Asiškoga u Providnosti Božjoj koji upravljaju bolnicom u Rio de Janeiru.

/ hk/IKA

Brod bolnica koji nosi ime pape Franje u srpnju je isplovio iz grada Óbidosa, u brazilskoj državi Pará, a u subotu je doplovio u Belem, glavni grad te države, na ušću Amazone u Atlantski ocean. Nakon nedjeljnoga jutarnjega misnoga slavlja 18. kolovoza primio je prve pacijente.

Papa Franjo je dolazak broda bolnice u luku Belem popratio pismom u kojemu je izrazio radost i zahvalnost Bogu zbog pokretanja te inicijative „koja će donijeti Riječ Božju i mogućnost boljega zdravlja onima koji su najpotrebitiji“, posebice domorodcima i stanovništvu koje živi na dionici rijeke Amazone kojom će ploviti, dugoj tisuću kilometara. Naime, više od 700 tisuća ljudi stanuje na područjima brazilske države Pará kojima se može pristupiti samo rijekom.

Crkva je pozvana biti terenska bolnica koja prihvaća sve, bez razlike i uvjeta.

Sveti Otac od početka je dao svoju potporu spomenutoj inicijativi i pratio korake prema njezinom ostvarenju. U pismu je istaknuo njezin značaj s obzirom na predstojeću posebnu Biskupsku sinodu o Amazoniji te napisao da je ta riječna bolnica iznad svega odgovor na poslanje Gospodina koji i dalje šalje svoje učenike da naviještaju Kraljevstvo Božje i liječe bolesne.

Papa Franjo / Foto: IKA ARHIV

Misija broda bolnice „Papa Franjo“ bit će potpora životu u Amazoniji, dobromu životu koji za domorodce na tom području znači međusobni sklad te sklad s prirodom, ljudskim bićima i vrhovnim Bićem, istaknuo je Papa, prenosi Vatican News.

Podsjetio je da je Crkva pozvana biti terenska bolnica koja prihvaća sve, bez razlike i uvjeta. Poput Isusa, koji se pojavio hodajući na vodi, smirio oluju i ojačao vjeru učenika, ovaj će brod donijeti duhovnu utjehu i smirenje muškarcima i ženama u potrebi. Papa je na kraju pisma biskupu Óbidosa i Bratstvu svetoga Franje Asiškoga u Providnosti Božjoj zahvalio na tom lijepom znaku vjere i kršćanske solidarnosti. Liječnicima, volonterima, dobročiniteljima i svima kojima će pružati pomoć, Papa je udijelio blagoslov te ih povjerio Nazaretskoj Gospi i pozvao da mole za njega i za dobre plodove predstojeće Sinode o Amazoniji.

Ta je inicijativa nastala nakon Papina posjeta bolnici Bratstva svetoga Franje Asiškoga u Providnosti Božjoj u Rio de Janeiru, u prigodi Svjetskoga dana mladih 2013. Sveti Otac tom ih je prilikom potaknuo da idu u Amazoniju, saznavši prethodno u razgovoru, s utemeljiteljem bratstva fra Franciscom Belottijem, da njihovi redovnici još uvijek nisu prisutni na tom području. Prošlo je šest godina od toga razgovora te je, uz pomoć brazilske države Pará koja je donirala sredstva, ostvaren i taj projekt.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja