Budi dio naše mreže

Kaldejski biskup Alepa, Antoine Audo vjeruje da je upravo ostanak u Siriji, unatoč svim nevoljama u kojima se zemlja nalazi, pokazatelj istinskog življenja kršćanske vjere, evanđelja i misionarskog poslanja.

/ at

Biskup Audo, bivši predsjednik Caritasa Sirije, objašnjava da “u Siriji ne možemo upotrijebiti riječ misionar” jer na arapskom jeziku ta riječ ima “značenje kolonizatora.”

“Žalosno je što moram to reći”, dodaje biskup u razgovoru s AsiaNews portalom “ali, to je povijesno-politički kontekst u kojem živimo”, čak i riječi imaju svoju težinu i mogu se koristiti u nesporazumima, stvoriti razlike i podjele.

Da bismo bili svjedoci Krista u sirijskoj stvarnosti moramo prije svega, naglašava biskup Audo, poštovati druge, biti usmjereni na siromašne i biti istinski solidarni. Biskup poručuje kršćanima neka se ne boje govoriti istinu ili bilo kakvih prijetnji, već da ustraju na svom misionarskom putu. Neka ne budu samo oni koji bilježe vjeru i brane milost, nego oni koji daruju sebe, koji su aktivni činitelji dobra i zaista misionari.

I kada su ratovi zastrašujući, mi moramo biti svjedoci univerzalne ljubavi Crkve”, rekao je sirijski biskup Audo.

Biskup je također poslao poruku vjernicima kako smo u službi najsiromašnijih svjedoci bezuvjetne Kristove ljubavi prema svim ljudima. U situaciji smrtonosnog nasilja, odbijanja Drugog zbog etničke i vjerske pripadnosti, kršćani mogu dati svjedočanstvo ljubavi i slobode koja proizlazi upravo iz Evanđelja.

“Kao kršćani istoka i zapada, ne smijemo se bojati pozivati na vjeru one koji su u potrazi za Bogom. To je ono što svijet očekuje od nas, povjerenje i radost koje nam Krist daje”, zaključuje biskup.

83% sirijskoga stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Nuncij u Siriji kardinal Mario Zenari u intervjuu za Radio Vatican nazvao je Siriju suvremenom kalvarijom, ističući da prema posljednjim podacima Ujedinjenih naroda, 83% sirijskoga stanovništva živi ispod granice siromaštva.

I papa Franjo je, 13. listopada prije molitve Anđeo Gospodnji na Trgu Sv. Petra, uputio apel za Siriju: “U mojim je mislima opet Bliski Istok, osobito ljubljena i izmučena Sirija odakle ponovno dolaze dramatične vijesti o sudbini stanovništva sa sjeveroistoka zemlje, koje je prisiljeno napustiti svoje domove zbog vojnih djelovanja: među tim pučanstvom ima i mnogo kršćanskih obitelji. Svim uključenim akterima i međunarodnoj zajednici ponavljam apel da se iskreno, pošteno i transparentno zalažu na putu dijaloga i traže učinkovita rješenja.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja