Budi dio naše mreže

Biskupi Europske unije naglasili su kako nijedna država članica ne bi trebala biti prisiljena legalizirati, olakšati ili biti instrumentalna u vršenju pobačaja, s obzirom da ni u europskom ni u međunarodnom pravu ne postoji priznato pravo na pobačaj iz pravne perspektive. "Žene u nevolji ne smiju se ostavljati same, niti se može zanemariti pravo na život nerođenog djeteta. Oboje moraju dobiti svu potrebnu pomoć", poručili su također biskupi.

/ ts

Generalni tajnik Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), vlč. Manuel Barrio Prieto naglašava važnost zaštite prava nerođenih, dok Europski parlament usvaja rezoluciju o pravu na pobačaj nakon što je procurio nacrt Vrhovnog suda SAD-a o abortusu, donoso Vatican News.

Biskupi Europske unije naglasili su 8. lipnja kako nijedna država članica ne bi trebala biti prisiljena legalizirati, olakšati ili biti instrumentalna u vršenju pobačaja, s obzirom da ni u europskom ni u međunarodnom pravu ne postoji priznato pravo na pobačaj iz pravne perspektive.

Biskupi se o tom pitanju ponovno izjašnjavaju nakon što je Europski parlament raspravljao o utjecaju nacrta stava Vrhovnog suda SAD-a o mogućem ukidanju prava na pobačaj koji je procurio u javnost. U izjavi, generalni tajnik COMECE-a vlč. Manuel Barrio Prieto kazao je kako je to „neprihvatljivo miješanje u odluke o demokratskoj nadležnosti jedne suverene države“, koja uz to nije država članica Europske unije.

COMECE upozorila je da će „usvajanje rezolucije Europskog parlamenta koja podržava to uplitanje samo diskreditirati instituciju“, a da bi pokušaj da se u Povelju o temeljnim pravima EU uvede navodno pravo na pobačaj bio zakon „bez etičkog temelja i predodređena da bude uzrok trajnog sukoba među građanima EU-a“.

Glavni tajnik Barrios Prieto ponovio je pozive na poštivanje zakonodavnih ovlasti država članica EU-a i načela prijenosa, prema kojem Unija djeluje samo u granicama nadležnosti koje su joj dodijelile države članice.

Nakon plenarne rasprave 8. lipnja, zastupnici Europskog parlamenta idućeg su dana usvojili rezoluciju kojom se ponovno potvrđuje američka ustavna zaštita prava na pobačaj.

Govoreći nakon događaja za Vatican News, vlč. Barrios Prieto je izrazio zabrinutost što rezolucija pokazuje “određenu tendenciju u Europskom parlamentu i europskim institucijama koja nije sklona životu”.

Iako nije obvezujuća, dodao je da je rezolucija koja se poziva na Vrhovni sud SAD-a i moguću presudu koja još nije javno objavljena, zabrinjavajuća, jer prikazuje ideju da je za obranu zdravlja žene potrebno jamčiti pravo na pobačaj.

To je “potpuno protivno stavu Crkve”, kazao je, kao i svakome tko “u embriju vidi novi život drugačiji od života majke, koji se mora zaštititi”.

Vlč. Barrios Prieto naglasio je važnost rasprave koja “izbjegava stereotipe” te je otvorena za zaštitu života i zdravlja žena te njihove nerođene djece. “Ne stavljamo ženu u suprotnost s bebom, s djetetom.”

Nadalje, pozvao je na zaštitu žena od društvenih, obiteljskih, profesionalnih i ekonomskih kriza, napominjući da bi žena koja ima druge mogućnosti rjeđe razmišljala o pobačaju.

COMECE je u priopćenju od 8. lipnja istaknuo “tragičnost i složenost situacija u kojima se nalaze majke koje razmišljaju o pobačaju”, naglašavajući da je briga o ženama koje su u teškim ili konfliktnim situacijama zbog trudnoće “središnji dio đakonske službe Crkve i to također mora biti dužnost koju obavljaju naša društva”.

“Žene u nevolji ne smiju se ostavljati same, niti se može zanemariti pravo na život nerođenog djeteta. Oboje moraju dobiti svu potrebnu pomoć”, poručili su biskupi.

Biskupi Europske unije su isto tako sa zabrinutošću primijetili “negaciju temeljnog prava na prigovor savjesti, što je emanacija slobode savjesti”, jer su oslabljena ili čak uskraćena prava zdravstvenih ustanova da odbiju pružanje određenih usluga, uključujući i pobačaj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja