Budi dio naše mreže

Život je sve opasniji za kršćane u mnogim dijelovima Nigerije, a to pokazuju i podaci ACN-a prema kojima su između siječnja 2021. i lipnja 2022. islamistički ekstremisti ubili više od 7600 nigerijskih kršćana i oteli njih 5200.

/ dp

Nadbiskup jedne od najopasnijih biskupija na svijetu, Matthew Ndagoso, iz grada Kadune u sjevernoj Nigeriji, otkrio je katoličkoj dobrotvornoj organizaciji Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) kako izgleda život u njegovoj biskupiji, prenosi Zenit.

Biskup Ndagoso rekao je kako kod kuće ima pet pasa čuvara koji ga štite, a uokolo putuje s naoružanom pratnjom. Istaknuo je da je osam njegovih svećenika oteto u samo tri godine , trojica su ubijena, jedan se još uvijek vodi kao nestao. Ostali su oslobođeni.

Kad su u njega uperili AK-47, svojim je napadačima rekao da se trebaju pokajati za svoje zlo pa su ga ubili

Jedan od ubijenih svećenika, kazao je biskup Ndagoso, pokazao je iznimnu hrabrost. “Kad su u njega uperili AK-47, svojim je napadačima rekao da se trebaju pokajati za svoje zlo pa su ga ubili”, posvjedočio je.

Život je sve opasniji za kršćane u mnogim dijelovima Nigerije, a to pokazuju i podaci ACN-a prema kojima su između siječnja 2021. i lipnja 2022. islamistički ekstremisti ubili više od 7600 nigerijskih kršćana i oteli njih 5200.

Nadbiskup Ndogoso rekao je da svećenici u mnogim regijama Nigerije moraju pažljivo odvagnuti rizike prije putovanja.

“Često se mimoilazimo s vozilima na cesti koja su napadnuta, a to je podsjetnik da nam se to svakog trenutka može dogoditi. Vjera ne pada s neba. Treba služitelje, ali znamo da riskiramo kad god nekoga nekamo pošaljemo”, istaknuo je.

Nadbiskup Ndagoso rekao je da islamisti i drugi koji žele potaknuti podjele i sukobe u zemlji neprestano pokušavaju pobuniti kršćane i muslimane jedne protiv drugih.

Religija bi nas trebala ujediniti, a ne dijeliti

“Religija bi nas trebala ujediniti, a ne dijeliti”, naglasio je Ndagoso i na primjeru vlastite životne priče posvjedočio kako postoji potencijal za kvalitetne međuvjerske odnose. Još kao desetogodišnjak dok je pohađao katoličku školu zatražio je krštenje. „Otac mi nikada nije zamjerio zbog moje odluke. Bio je sretan što sam se obratio, iako bi više volio da sam se oženio”, kazao je biskup Ndagoso.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja