Budi dio naše mreže

Prema predaji, posljednje dane života sv. Jeronim je proveo u jednoj pećini u Betlehemu blizu mjesta Isusova rođenja. Pogledajte fotografije toga mjesta!

/ hk

Sveti Jeronim ubraja se među najznačajnije osobe cjelokupne crkvene povijesti. Crkveni je naučitelj i jedan od četiriju crkvenih otaca zapadne Crkve. Rođen je oko 345. u Stridonu, mjestu koje se nalazilo na granici Dalmacije i Panonije. Gdje je to bilo, do danas još nije točno utvrđeno, a neki smatraju da je to u okolici današnjega Tomislavgrada.

Sv. Jeronim je studirao u Rimu gdje je postao svećenik. Zbog svoje teške naravi i ‘dugog i oštrog jezika’ iz Rima je otišao u Halkidsku pustinju u Siriji. Pokorničkim životom Jeronim je htio ukrotiti svoju narav. U pustinji je puno čitao, proučavao Sveto pismo i marljivo učio hebrejski jezik. Kao najboljeg i najsposobnijeg za prijevod Svetog pisma na latinski, tada pučki jezik, papa Damaz pozvao je upravo Jeronima.

Prema predaji, ova je pećina blizu mjesta Isusovog rođenja!

Na prijevodu je radio više od 20 godina i time u službu Crkve stavio svoje znanje, izvanrednu kritičnost i radne sposobnosti. Uz prijevod je napravio i vrlo vrijedne Komentare. Tako je nastao najslavniji prijevod poznat pod nazivom Vulgata koji je kroz mnoga stoljeća bio službeno Sveto pismo. Prema predaji, posljednje dane života Jeronim je proveo u jednoj pećini u Betlehemu blizu mjesta Isusova rođenja. Umro je 420. u Betlehemu.

Prenosimo fotografije mjesta preminuća sv. Jeronima, koje je na svome Facebook profilu objavio fra Sandro Tomašević. Fra Snadro je mladi franjevački svećenik Provincije sv. Ćirila i Metoda, a trenutno se nalazi na službi u Jeruzalemu.

Mjesto preminuća sv. Jeronima / Foto: Facebook/ Sandro Tomašević

Mjesto preminuća sv. Jeronima / Foto: Facebook/ Sandro Tomašević

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja