Budi dio naše mreže

Nakon 100 dana karantene, bazilika ponovo otvara vrata posjetiteljima.

/ ps

Barcelonska bazilika Sagrada Familia koju je dizajnirao poznati Antoni Gaudí ponovo otvara vrata 4. srpnja te će besplatan ulaz za razgledavanje imati svi zdravstveni djelatnici i njihove obitelji, prenosi Catholic News Agency. 

Ulaskom u prvu fazu nakon 100-dnevne karantene zbog koronavirusa besplatan će ulaz imati još i svi oni koji se bore protiv pandemije kao što su zaštitari, radnici u socijalnim udrugama i nevladinim udrugama. Uz to će i barcelonski nadbiskup kardinal Juan José Omella na isti dan se susresti s predstavnicima liječničkih, farmauceutskih i fizioterapeutskih komora, navodi Religión Digital.

Ovaj će besplatan posjet biti omogućen 4. i 5. srpnja te idućeg vikenda, 11. i 12. srpnja. Nakon toga razgledavanje bazilike će biti omogućen u tzv. “Hora Barcelona” (“barcelonski sat”) gdje će građani također imati besplatan pristup za razgledavanje u manjim grupama, bez prisustvo turista.

Kada se prvih 37 000 karata stavilo u prodaju za “Hora Barcelona”, sve je bilo rezervirano unutar prvih pet sati. Građani će ovu privilegiju moći iskoristiti u srpnju i kolovozu, nakon čega će vrata bazilike otvoriti svima.

Kraj radova na bazilici se očekuje 2026., na Gaudijevoj 100. obljetnici smrti. Gaudí je bio vrlo pobožan te je na projektu bazilike započeo 1883. kojemu se potpuno posvetio do svoje iznenadne smrti 1926. u 73. godini života. Preminuo je od sudara tramvajem na putu do ispovijedi u crkvi sv. Filipa Nerija. Pokopan je u kripti nedovršene bazilike.

Ova godina broji 137 godina od početka gradnje bazilike, koja je bila prekinuta za vrijeme španjolskog građanskog rata. Kada bi Gaudija upitali koliko će trajati gradnja bazilike poručio bi: “Mojem se klijentu ne žuri”, misleći na Bogu.

Foto: Unsplash

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja