Budi dio naše mreže

Nedavno otkriće crkve sv. Geminijana iz 6. stoljeća pomoći će nam da bolje razumijemo legendarno srednjovjekovno razdoblje Venecije.

/ mdj

Turisti koji posjećuju Veneciju ne manjka znamenitosti za posjetiti i vidjeti. U skoroj budućnosti, na listi velikih znamenitosti mogla bi se pronaći još jedna crkva. Prije dva tjedna arheolozi koji su radili na restauraciji popločanog kamena na Markovu trgu otkrili su ostatke srednjovjekovne crkve za koju se vjeruje da je crkva svetog Geminijana, donosi Aleteia.

Crkva svetog Geminijana bila je jedna od najstarijih crkava Venecije, izgrađena u 6. stoljeću, najmanje 500 godina prije katedrale svetog Marka (1094.).

Istraživači su otkrili dobro očuvane ostatke sedam osoba pokopanih u grobnici, kao i tragove zidova i podova. Kako je objasnila Sara Bini, voditeljica lokalnog odjela talijanske državne arheologije, u srednjem vijeku je bilo uobičajeno da se vjernici pokapaju unutar crkvenih prostorija.

Foto: Facebook/ Pronađeni temelji crkve u Veneciji

“Na temelju povijesnih dokumenata znamo da je crkva svetog Geminijana nekada bila ovdje,” stoji u službenoj objavi na Facebooku, “a budući da znamo da su se ukopi odvijali unutar ili u blizini crkava, možemo pretpostaviti da su ono što smo iskopali zidovi i podovi crkve sv. Geminijana.”

Arheolozi su prije uočili prisutnost crkvenih zidova na ovom dijelu Trga sv. Marka, a tim koji su kasnih 1880-ih predvodili Federico Berchet i Giacomo Boni dokumentirao je strukturalne zidove ispod trga. No, kako je objasnio Bini, arheološke metode u to vrijeme nisu dopuštale točnu dataciju. “Zahvaljujući novim tehnologijama možemo bolje procijeniti novonastalu situaciju”, rekao je Bini.

Crkva svetog Geminijana bila je jedna od najstarijih crkava Venecije, izgrađena u 6. stoljeću, najmanje 500 godina prije katedrale svetog Marka (1094.). Bini i njezin tim nadaju se da će ovo otkriće omogućiti bolje razumijevanje kako je današnji položaj Markovog trga izgledao u srednjem vijeku, kada su ovo područje presijecali kanali koji su kasnije zatrpani.

Zahvaljujući novim tehnologijama možemo bolje procijeniti novonastalu situaciju.

“Ovo i drugi nedavni nalazi u obližnjim područjima sugeriraju da je područje Trga sv. Marka stoljećima građeno, uništavano i ponovno građeno”, dodao je Bini.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja