Budi dio naše mreže

Biskupi diljem Sjedinjenih Američkih Država pozivaju katolike da sudjeluju u danu molitve i posta u utorak, 17. listopada, za mir i pomirenje u Svetoj Zemlji dok rat nastavlja pustošiti to područje.

/ mp

Dan molitve dolazi tijekom drugog tjedna rata između Izraela i terorističke skupine Hamas, od kojih je potonja pokrenula iznenadni napad na Izrael 7. listopada, što je rezultiralo smrću 1.300 Izraelaca i međunarodnih civila, javlja Catholic News Agency.

Izrael je nakon toga objavio rat i krenuo u opsadu Pojasa Gaze. Broj mrtvih u Gazi u ponedjeljak je iznosio oko 2.700 ljudi, izvijestio je BBC.

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa prošlog je tjedna pozvao katolike da se 17. listopada posvete molitvi s euharistijskim klanjanjem i molitvom krunice “kako bismo predali Bogu Ocu našu žeđ za mirom, pravdom i pomirenjem”. Molitveni dan pada na svetkovinu svetog Ignacija Antiohijskog, sirijskog biskupa i mučenika iz prvog stoljeća.

Biskupska konferencija biskupa Sjedinjenih Američkih Država (USCCB) pojačala je Pizzaballin zahtjev na društvenim mrežama prošlog tjedna, pridruživši se prelatu u pozivu na dan posta i molitve 17. listopada.

Pojedini biskupi diljem Amerike uputili su slične pozive svojoj pastvi na sudjelovanje.

“Želio bih se pridružiti pastirima u molbi da uzdignemo svoja srca u molitvi našem Bogu punom ljubavi, moleći Gospodina da nas očisti od mržnje i grijeha, da donese i prekine nasilje i rat, da prigrli izgubljene, izliječi ranjene i utješite žalosne”, istaknuo je biskup Providencea Richard Henning u poruci od 16. listopada na engleskom i španjolskom jeziku.

“Suočeni s užasnim djelima, neka Gospodin u našim srcima uzdigne obnovljeni osjećaj suosjećanja i solidarnosti”, rekao je biskup Henning. “Molim vas, razmislite o pronalaženju načina da se ujedinite u molitvi. … Možda biste željeli moliti krunicu, provesti vrijeme u klanjanju ili pronaći vremena za tihu molitvu.”

Biskup James Conley iz biskupije Lincoln podijelio je Pizzaballin zahtjev na društvenim mrežama u ponedjeljak. “Potičem sve katolike biskupije Lincoln na dan molitve i posta za mir u Svetoj Zemlji 17. listopada”, napisao je biskup.

U Pittsburghu je biskup David Zubik zamolio sve svećenike da dan molitve i posta učine “dijelom svojih dnevnih misa kako bi prenijeli zahtjev što je moguće šire svojim župljanima za vlastite pobožnosti i, ako je moguće, da ponude vrijeme za euharistijsko klanjanje“, poručili su iz biskupije.

A u Austinu, u Teksasu, biskup Joe Vásquez zatražio je “molitve za kraj ovog rata”, pozivajući Gospu od Svete Krunice da “zagovara ljude u Svetoj Zemlji i donese im utjehu i snagu u ovo vrijeme nesigurnosti i velike boli.”

Govoreći iz Rima gdje je sudjelovao na Sinodi pape Franje o sinodalnosti, kardinal Joseph Tobin iz Newarka potaknuo je pastvu da posluša Pizzaballin zahtjev.

“Pridružimo se našim sestrama i braći u Svetoj Zemlji i diljem svijeta u žarkoj, srdačnoj molitvi za mir, pravdu i pomirenje. Radimo neumorno kako bismo mir s pravdom učinili stvarnošću u našim srcima, našim zajednicama i među svim nacijama i ljudima”, istaknuo je biskup Tobin 13. listopada.

Nadbiskupija Denvera, predvođena nadbiskupom Samuelom Aquilom, pozvala je vjernike da se pridruže molitvi za Izrael kao i za sve nedužne ljude stradale u ratu koji je u tijeku.

“Nasilje nije vjerski čin i ne može se tvrditi da je pobožan”, poručili su nadbiskupije u izjavi od 13. listopada. “Dok se Hamas skriva iza svojih zločina, nevini muškarci, žene i djeca umiru. Ovo duboko zlo pogađa svaki kutak njihove domovine, te dotiče sve njezine ljude, uključujući kršćansku zajednicu u Izraelu i Palestini. A nakon ovih napada, politika se mora ostaviti po strani.”

Nadbiskupija je pozvala vjernike da “ponizno mole da Isusova ljubav i mir utješe sve koji žive s grozotama čistog zla koje se događa. Neka njegovo vječno svjetlo svijetli u srcima onih koji se boje, onih koji tuguju i svih onih koji još uvijek pate od gnjeva nezamislive tame koja je harala njihovim zemljama”.

U Wisconsinu, biskup Green Baya David Ricken naglasio je u pismu kako ohrabruje pojedince, obitelji i župe da se ujedine s kršćanima diljem svijeta u molitvi za mir.

“Nakon što sam vidio zla i užasna djela počinjena protiv naroda Izraela, duboko sam uznemiren i žalim zbog gubitka nevinih života”, istaknuo je. “Također moram progovoriti protiv i snažno osuditi nasilne napade na ranjive i nedužne ljude koji su se odigrali pred našim očima.”

“Posebno sam ožalošćen što je nasilje upereno protiv naše starije braće i sestara u vjeri, židovskog naroda”, naglasio je biskup. “U Svetom Pismu se jasno govori kako je Gospodin odlučio blisko hodati sa židovskim narodom, Izabranim narodom Izraela. Ipak, kroz povijest su više puta bili predmetom nasilja, napada, čak i genocida. Ovoj mržnji prema židovskom narodu mora doći kraj.”

Biskup David M. O’Connell iz Trentona, New Jersey, na sličan je način pozvao vjernike da se organiziraju kako bi molitva postala prioritet 17. listopada.

O’Connell je citirao Pizzaballin zahtjev za vjernike da “organiziraju vrijeme molitve s euharistijskim klanjanjem i molitvom krunice našoj Blaženoj Djevici Mariji”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja