Budi dio naše mreže

Blagdani su diljem "kršćanskog svijeta" razlozi velikih slavlja, što se odnosi i na Cvjetnicu.

/ mdj

Popis neobičnih tradicija donosi Aleteia.

Španjolska: “Povorka magaraca”

U nekim regijama Španjolske, posebno u Kataloniji, jedinstvena tradicija Cvjetnice uključuje procesiju s prikazom Isusa koji jaše na magarcu. Ceremonija simbolizira Isusov ponizni ulazak u Jeruzalem.

Etiopija

Etiopski pravoslavni kršćani Cvjetnicu slave šarenim procesijama, himnama i molitvama. To je radosna prigoda u kojoj se maše palminim granama i nosi tradicionalna odjeća u čast Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem.

Meksiko

U Meksiku, posebno u selima i gradovima s autohtonim stanovništvom, za Cvjetnicu se izrađuju pletenice palmi. Ova tkanja često imaju oblik križeva, cvijeća ili drugih simbola i koriste se za ukrašavanje domova i crkava.

Foto: Facebook

Grčka

Diljem Grčke, vjernici Kristov trijumfalni ulazak u Jeruzalem slave jedući ribu, unatoč korizmi i činjenici da se grčki pravoslavci suzdržavaju od ribe (zajedno s drugom hranom, poput mesa) tijekom ovih 40 dana. Ova tradicija potječe iz vremena stare Grčke kada su se palme u obliku križa koje danas poznajemo dijelile u obliku ribe, što je jedan od najranijih znakova kršćanstva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja