Budi dio naše mreže

Phil Bosmans ubraja se među najdjelotvornije duhovne autore našega vremena, a danas se navršava 12. obljetnica njegove smrti.

/ mdj

Phil Bosmans rođen je 1922. u siromašnoj obitelji oca Jana i majke Josephine. Imao je stariju sestru i dva mlađa brata.  Pripadao je monfortancima, a boravio je u samostanu kod Antwerpena. Veliki katolički pisac o. Phil Bosmans preminuo je 17. siječnja 2012. godine u belgijskoj bolnici u 89. godini života.

Za svećenika je zaređen 7. ožujka 1948. godine, a bio je na službama u Francuskoj i Belgiji. 1959. godine preuzeo je vodstvo udruge “Savez bez imena”, udruge koju je 1939. godine osnovao svećenik iz Nizozemske pod geslom “Popravi svijet i kreni od sebe”. Udruga se bavila pomaganjem ljudima u raznim potrebama, a Bosmans je otvarao domove za pomoć bivšim zatvorenicima, borio se za prava Roma i pomogao ljudima s ruba društva. Udruga je osnovana i u Hrvatskoj u mjestu Brodsko Vinogorje 2000. godine.

Autor je brojnih poznatih knjiga, a zanimljivo je da je prvu knjigu objavio tek u svojoj pedesetoj godini života. Knjiga se zvala “Dragi čovječe, volim te”. Nakon toga, objavio je tridesetak knjiga koje su prevedene na isto toliko jezika uključujući i hrvatski.

Njegove su knjige diljem svijeta omiljene nedostižnom naglašenošću kojom taj belgijski redovnik s mnogo humora povezuje ljudsku toplinu i povjerenje u život. Svaka od njegovih knjiga odiše iskustvom koje je autor skupio u svome vlastitom životu i u svojim nebrojenim susretima s ljudima. Godine 1958. započinje svoju “poruku srca” širiti putem medija: radija, poticajnih karata a kasnije i preko telefonskih oglašivača. Osniva belgijski “Savez bez imena”, koji bez vezanosti uz političke stranke ili konfesije oko sebe okuplja ljude sa srcem ispod kaputa. Savez svojim objavljivanjima izoštrava ne samo opću svijest za socijalnu nevolju, nego djeluje i inicijativno: osniva socijalne radionice i stambene ustanove za nekadašnje zatvorenike, prve sigurne kuće za žene, besplatnu službu starima i prikraćenim ljudima. Pritom se ne plaši ni sučeljavanja sa zakonom kad je riječ o potrebi konkretnih ljudi, kao što su primjerice ilegalne nastambe za Rome u Belgiji. Od “Kralja Roma” u Belgiji primljen je jednako kao i od belgijskoga kralja Alberta II, objavila je Katolička tiskovna agencija.

U svojoj knjizi “Živjeti je radost” čitatelje je na zanimljiv način potaknuo kako se unatoč brojnim nevoljama okrenuti optimizmu i nadi:

Kad se umoran sukobljuješ sa svojom okolinom i više ne znaš što da radiš, kad osjetiš da si smrtno nesretan, sjeti se lijepih dana kad si se smijao, plesao, kad si prema svakomu bio srdačan, bezbrižan kao dijete. Ne zaboravi lijepe dane!

Kad se nebo smrači i sakrije svaki trag svjetla, kad je tvoje srce potpuno neraspoloženo, možda i puno gorčine, kad ti se čini da su slomljene sve tvoje nade u novu radost i sreću, potraži brižno lijepe dane u svom sjećanju. Dane kad je sve bilo dobro, kad na nebu nije bilo ni oblačka, kad si uza se imao nekoga i kad si se uz njega osjećao kao kod kuće, kad te oduševljavao onaj koji te sada razočarao — možda i prevario. Ne zaboravi lijepe dane!

Jer ako njih zaboraviš, oni se više neće vratiti! Ispuni glavu radosnim mislima, srce pomirljivošću, dobrotom, radošću, ljubavlju, a usta smijehom — i sve će opet biti dobro.

Sveukupna naklada Bosmansovih knjiga procjenjuje se na oko 10 milijuna primjeraka, od toga u Hrvatskoj na 250 000.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja