Budi dio naše mreže

Što znači biti muškarac? Kad odgovaramo na takva pitanja, okrećemo se nauku koji se zrcali u životima svetaca. U slučaju muževnosti, jedan od velikih modela koji se ugledamo na našega Gospodina je sveti Josip. Sveti Josip otkriva muško srce i u njemu možemo vidjeti tri aspekta koja su od ključne važnosti za muževnost: poslušnost, samopožrtvovanje i šutnja. Iako ovi aspekti nisu isključivi za muškarce, oni su usko povezani s muškim identitetom.

/ dz

Poslušnost

Kad se Isus bio u opasnosti od kralja Heroda, sveti je Josip zaštitio cijelu svoju obitelj odvodeći ih u Egipat dok se nije sigurno mogao vratiti kući, piše Simply Catholic.  Tema zaštite obitelji važna je i snažna tema za muškarce. Zbog toga se sveti Josip poziva na zaštitnika i vodiča cijele Crkve. Paziti na svoje najmilije duboko je urođeno za muškarce, no to nije uvijek lako ostvariti. Budući da smo zgriješili, možemo tu vrijednost pretvoriti u zlo. Stoga se ova uloga zaštitnika uvijek mora proživjeti kroz srce poslušnosti. Poslušnost prepoznaje misiju veću od sebe i spremna je čak staviti vlastitu volju i sigurnost na stranu kako bi drugi mogli živjeti i cvjetati. U slučaju svetog Josipa, njegova sposobnost da se pokorava zapovijedi anđela omogućuje da se njegovo zaštitničko srce živi ispravno. Potrebna je poniznost, samopožrtvovanje i slušanje kako bi se razumjelo što Bog traži. Poslušnost, također, prepoznaje da osoba nije krajnji autoritet i ne želi sve podvrgnuti vlastitim željama.

Bijeg Svete obitelji u Egipat

Samopožrtvovanje

Jedan od zanimljivijih uvida u svetog Josipa jest da njegova želja da odbaci Mariju kao suprugu nije imala nikakve veze s njezinom trudnoćom izvan braka. Kako je rekao vlč. John Saward bilježi u svojoj knjizi “Otkupitelj u maternici”, želja svetog Josipa da napusti Mariju proizilazi iz njegovog prepoznavanja tajne koja djeluje u njezinu životu i osjećaja vlastite nedostatnosti da bi bio blizu takvom misteriju.

Josip je mogao pobjeći, reći da se njegovi životni planovi ne uklapaju u tu priču, ali rekao je Bogu: Da! To je žrtveno Da, jer sebe ostavlja po strani i daje se svojoj obitelji.

Anđeo dolazi kako bi potvrdio da je intuicija svetog Josipa u pravu, ali ponavlja da Bog to svejedno traži od njega. Ovdje Božji poziv ponovno dolazi i postavlja zahtjev ljubavi prema svetom Josipu. Mogao je odbiti Boga, mogao je reći “ne”, mogao je reći “moji životni planovi ne uključuju ovo” i jednostavno pobjeći. Ali to što je pravedan čovjek znači da nikada ne bi želio ne poslušati Boga, čak i ako ne bi osjećao kao da razumije što Božji poziv znači za njega. “Da” svetog Josipa – i sve ono što podrazumijeva neprestano kretanje okolo kako bi se pronašla nova sredstva za pružanje pomoći ovoj obitelji koja mu je gotovo povjerena – žrtveno je “da”. Stavlja po strani vlastite planove, želje i užitke kako bi Bogu rekao „da“. To uključuje smrt zbog svega što je planirao, jer reći “da” Bogu uvijek podrazumijeva smrt. Međutim, za svetog Josipa smrt uvijek nosi obećanje nade i novog života. Stoga sve što čini proizilazi iz njegove spoznaje da u Božjem pozivu ima život.

Tišina

Ova je karakteristika dobro poznata kod svetog Josipa, ali se često zanemaruje kada se govori o muškom identitetu. Istina je, u području antropologije, da je muški spol često „aktivniji“. Šutnja podrazumijeva prijemčivost, poniznost i određenu pasivnost. Stoga se takva vrlina može odbaciti kao nevažna za ljude. Ipak, jedna je od svrha svetaca da oni poput milosti uvijek prekidaju naše palo viđenje kako bi otkrili što je stvarno, što je od velike važnosti. Šutnja svetog Josipa u Evanđelju dokaz je da je ta krjepost duboko vezana uz muško srce.

Šutnja nije u suprotnosti s muškim srcem već srž iz koje muškarac djeluje.

Šutnja svetog Josipa otkriva da ljudi uvijek moraju biti stvorenja koja slušaju Boga: da bi bili poslušni Božjem pozivu u svojoj misiji, odredili pravi trenutak za djelovanje i ispunili svoju narav kao ljudi. Ova kvaliteta slušanja svetog Josipa zasigurno je jedna od velikih osobina koje je primijetio naš Gospodin. Njegova potreba da uvijek sluša glas svoga Oca otkriva da šutnja i prijemčivost svetog Josipa nisu u suprotnosti s muškim srcem, već, srž iz koje čovjek djeluje. Život uronjen u molitvu tajna je svakog čovjeka. Iako je djelovanje i činjenje u čovjekovu srcu, postaje beživotni aktivizam ako ga ne hrani zajedništvo s Bogom.

Sveti Josipe, moli za nas!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja