Budi dio naše mreže

Spomendan blaženih Drinskih mučenica tradicionalno je proslavljen u nedjelju 12. prosinca u Goraždu. Svetu misu u kapelici sv. Dominika predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

/ md

Spomendan blaženih Drinskih mučenica u Goraždu je proslavljen ove nedjelje jer se na sam dan njihova stradanja, 15. prosinca ovaj spomendan slavi u crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu, izvijestila je Katolička Tiskovna Agencija.

Kardinal Puljić u svojoj je propovijedi kazao kako je treća adventska nedjelja posebna jer je to „nedjelja radosti, nedjelja Caritasa i nedjelja bl. Drinskih mučenica.“ Tumačeći nedjeljna čitanja, posebno je naglasio kako „čovjek koji se oslanja na Boga, bez obzira na životne prilike, uvijek ima nadu, a nada je izvor radosti.“ Budući da se nalazimo u vremenu došašća, vremenu priprave za Božić – vremenu razmišljanja o Božjem darivanju samoga sebe čovjeku, kardinal je naglasio da „bez kršćanske ljubavi nema Božića. Ne može se Božić slaviti, a u srcu nositi mržnju. Ne može se Božić slaviti bez pomirenja, praštanja, darivanja drugima i drugačijima“.

Nemojmo se prepasti toga što moramo platiti cijenu za svoju vjernost Bogu, jer ono što je vrijedno za njega se žrtvuje, najveće vrijednosti nemaju cijene

Upravo u vrijeme došašća, vrijeme iščekivanja najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića, pet redovnica Kćeri Božje ljubavi svojom krvlju je posvjedočilo vjernost Onome koji dolazi, Onome kojemu su obećale svoju vjernost i tako se upisale u niz kršćanskih mučenika koji su to isto učinili tijekom naše povijesti. „Mučenici su svjedoci vjere. Molimo zagovor bl. Drinskih mučenica da u ovim čudnim vremenima ne izgubimo svoje ljudsko i kršćansko dostojanstvo, svoju vjernost Njemu ‘koji vjeran ostaje’. Nemojmo se prepasti toga što moramo platiti cijenu za svoju vjernost Bogu, jer ono što je vrijedno za njega se žrtvuje, najveće vrijednosti nemaju cijene.“ Ovim je riječima sve nazočne Kardinal pozvao na ulaženje u otajstvo Božića i na spremnost vjernosti Bogu po uzoru na bl. Drinske mučenice.

Proslava spomendana blaženih Drinskih mučenica u Goražđu / Foto: KTA

Posebnost ovog slavlja u Goraždu bio je i blagoslov zvona koji nosi ime blaženih Drinskih mučenica, a koje će biti postavljeno na zvonik crkve koja se u ovome mjestu gradi njima u čast.

Nakon mise, svećenici, sestre i vjernici su pješačeći preko mosta na Drini, u duhu poštivanja svake žrtve, položili cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci Goražda u posljednjem ratu, kao i kod spomenika na mostu, izgrađenog u znak sjećanja na žrtve Drugoga svjetskog rata.  Potom su došli do spomen-obilježja bl. Drinskim mučenicama, odnosno mjesta njihova stradanja na obali Drine, tu se pomolili, zapalili svijeće i položili cvijeće.

Svi su zatim ušli u prostor škole, nekadašnju kasarnu – prostor njihove nesalomljive odlučnosti u pripadnosti Bogu, tu se zajednički pomolili, u svojim mislima prebirali strahote koje su Mučenice proživljavale, a istovremeno propitivali snagu svoje vjernosti i razinu spremnosti učiniti iskorak za Boga, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo.

Na kraju je župnik vlč. Josip Tadić sve poveo do mjesta izgradnje nove crkve (tri minute hoda od mjesta mučeništva). Župnik je s takvim oduševljenjem govorio o gradnji ove Božje kuće, koja se gradi po zasluzi bl. Drinskih mučenica i koja će njima biti posvećena, da su mnogi hodočasnici ostali u uvjerenju da će sljedeći njihov dolazak biti uskoro i da će se moći moliti pod krovom onih čija prolivena krv služi za pomirenje, praštanje, suživot i izgradnju one Crkve koju nitko i nikada razoriti neće.

Proslava spomendana blaženih Drinskih mučenica u Goražđu / Foto: KTA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja