Budi dio naše mreže

Advent je vrijeme priprave u kojem pripremamo svoja srca za Kristov dolazak i pozdravljamo njegovu prisutnost u našim životima, a o značenju i tradiciji toga doba govorio je otac Patrick Mary Briscoe u intervjuu za EWTN.

/ md

Tijekom božićnih kupovina, blagdanskih zabava i obiteljskih okupljanja, može biti teško pronaći vrijeme da se pravilno pripremite za ovo vrijeme ispunjeno vjerom. Međutim, Katolička Crkva ima bogatu povijest tradicija koje nam pomažu zadržati um usredotočen na pravo značenje adventa, piše Catholic News Agency.

Otac Patrick Mary Briscoe, O.P., voditelj podcasta ‘Godsplaining’ i zamjenik urednika katoličke stranice ‘Aleteia’, raspravljao je o povijesti adventa koji je počeo u četvrtom stoljeću, u intervjuu za EWTN. “To je prvotno bilo vrijeme pripreme za ljude koji su se pripremali za krštenje. Blagdan Bogojavljenja bio je veliki dan u starom kalendaru i nekada je bio usklađen s blagdanom krštenja Gospodnjeg”, rekao je. S obzirom da je to bilo vrijeme priprave za one koji će se uskoro krstiti, vlč. Briscoe je istaknuo da je “više ostavljao dojam korizme”.

Ta tamnoljubičasta koju vidite u došašću, ta vrlo bogata boja, boja je pokajanja

Današnje značenje adventa fokus stavlja na Isusovo rođenje, dok obitelji postavljaju adventski vijenac u svoje domove i pale adventske svijeće. Katolička Crkva, također koristi različite boje za predstavljanje određenog godišnjega doba. “Ta tamnoljubičasta koju vidite u došašću, ta vrlo bogata boja, boja je pokajanja“, rekao je vlč. Briscoe i dodao da ova boja podsjeća na trijezan i tmuran karakter adventskog doba i govori da trebamo pripremati ne samo svoje domove, ne samo svoje okruženje, već i svoje duše.”

Međutim, adventsko vrijeme nije u potpunosti obilježeno tmurnošću. Treća nedjelja došašća ili Ružičasta (Gaudete) nedjelja predstavlja sredinu adventskog doba i nedjelja je radosti kao što joj samo značenje govori. Na Treću adventsku nedjelju pali se ružičasta svijeća. Smisao posebnosti te Treće nedjelje došašća pronalazimo u (Fil 4, 4), gdje Pavao poručuje Filipljanima: Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! 

Duh došašća je, dakle, biti spreman svakog Božića primiti Krista u svoj život, ovdje i sada, na nov i dublji način

“Mislim da su Božić i adventsko vrijeme toliko različiti od vremena korizme, ponajprije, jer imaju notu nade”, rekao je vlč. rekao Briscoe i dodao da je advent u konačnici vrijeme svjetlosti, što  vidimo u svijećama adventskog vijenca. Iako mnogi prvenstveno misle na vanjske znakove došašća, ovo doba godine duboko je ukorijenjeno u unutarnju pripremu na koju smo pozvani dok se približavamo Isusovom rođenju.

Krist je jednom došao kao dijete u Betlehem, a Gospodin Isus će ponovno doći da sudi živima i mrtvima, tako da je ovo drugo glavno značenje došašća

Tijekom intervjua, vlč. Briscoe podsjetio je na homiliju svetog Bernarda Clairvauxa koji je opisao tri Kristova dolaska. “Krist je jednom došao kao dijete u Betlehem, a Gospodin Isus će ponovno doći suditi živima i mrtvima, tako da je ovo drugo glavno značenje došašća”, rekao je i dodao kako se treći Kristov dolazak krije u Isusovu dolasku u naša srca.

“Duh došašća je, dakle, biti spreman svakog Božića primiti Krista u svoj život, ovdje i sada, na nov i dublji način”, zaključio je otac Patrick Mary Briscoe, O.P.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja