Budi dio naše mreže

Glavni urednik Glazbene redakcije Hrvatskoga katoličkog radija Slavko Nedić primio je nagradu za životno djelo Hrvatske udruge radijskih nakladnika (Hurin).

/ fv

„Skladatelj, aranžer te glazbeni producent koji ove godine obilježava 50 godina umjetničkog rada“ – dio je to najave dobitnika nagrade dodijeljene na 30. Danima Hurina u Svetom Martinu na Muri, u ponedjeljak 14. listopada.

Slavko Nedić je na HKR-u već 26 godina. Najprije je bio autor i urednik emisije Sacro ritam, a potom je postao urednik duhovne glazbe te urednik Glazbenog programa HKR-a.

Slavko Nedić / Foto: Eva Leš

Pokrenuo je niz drugih emisija, među kojima su Novi zvuk, Klasične minute, Mojih 5 za 5, HKR rock-klub, Ljudi iz sjene… Kao urednik i inicijator, autor je nekoliko kultnih emisija HKR-a koje i danas traju: Hrvatsko narodno blago, Musica sacra te Inozemna duhovna glazba.

Kao voditelj emisija prepoznatljiv je po duhovitosti, spontanosti i opuštenosti, za što je, kako sam kaže, potrebna dobra priprema. Za nju je pak potreban rad s mnogo ljubavi.

Sve to je odraz i njegovoga porijekla na koje je ponosan. Rođen je u Tolisi u Bosanskoj Posavini, a svoju glazbenu priču započeo je 1974. godine u Bolu na Braču s grupom Akvinac. Tijekom karijere surađivao je s brojnim sastavima, a danas vodi grupu RiM i dječji zbor Kažotići. Suprug je i otac triju kćeri.

Ističe da je ponosan i Bogu zahvalan za svaki dio života. „Biblijski rečeno, shvatio sam da mi je Bog dao mnogo talenata i svaki od njih nastojim obogatiti koliko mogu i stignem. Međutim, sasvim sam siguran da je najveći dar i blagoslov koji sam primio moja obitelj.“

Odavno sam prestao pisati i izvoditi glazbu za publiku

Iza sebe ima više od 300 objavljenih skladbi. Na 65 objavljenih albuma radio je kao aranžer, glazbeni producent ili studijski glazbenik. Kao urednik izdanja CroSacro etikete HKR-a potpisuje još 94 albuma od kojih je šest nagrađeno Porinom. Istu nagradu dobio je za svoj autorski album „Čovjek i Bog iz Nazareta“.

No, Slavko Nedić često ponavlja da on nije skladatelj, nego „sakupljač Božjih nota“. „Skladatelj je Onaj koji je učinio sklad u svemu, a ja samo skupim neke od nota koje je Bog razbacao svijetom“, pojašnjava dodajući da neki to nazivaju inspiracijom.

Stoga je za Slavka bavljenje duhovnom glazbom dar i poziv: „Odavno sam prestao pisati i izvoditi glazbu za publiku, bili oni vjernici ili nevjernici.“

Pedeset godina života s glazbom obilježava projektom Terra Cantata u kojem će zaživjeti dosad neobjavljene svjetovne pjesme, zatim zajedničkim i samostalnim koncertima, predavanjima i radionicama, izložbama, te izlaskom dvostrukog albuma u ediciji Gold Collection i novog albuma duhovnih skladbi Ja vjerujem

Slavko Nedić / Foto: Eva Leš

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja