Budi dio naše mreže

S. Ivana Milićević položila je doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti u utorak, 20. kolovoza, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru postajući tim činom u potpunosti dio redovničkoj obitelji sestara Klanjateljica Krvi Kristove.

/ mk

U utorak, 20. kolovoza 2024., u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru s. Ivana Milićević položila je doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti postajući tim činom u potpunosti dio redovničkoj obitelji sestara Klanjateljica Krvi Kristove, upravo na dan kada se zajednica spominje prelaska u vječnost svoje Utemeljiteljice svete Marije De Mattias prije 158 godina.

Foto: Katolička tiskovna agencija

Svečanom slavlju polaganja doživotnih zavjeta prethodila je intenzivna jednomjesečna duhovna priprava, Ignacijanske duhovne vježbe koje je vodio p. Nikola Stanković, Isusovac.

Euharistijsko slavlje s obredom zavjetovanja predvodio je fra Zdravko Lazić, gvardijan samostana sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu, a propovijedao vlč. Ivan Valentić, župnik župe sv. Martina u Dugom Selu. Suslavili su fra Danko Perutina, gvardijan i župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru, p. Ilija Grgić, poglavar Hrvatske delegature Misionara Krvi Kristove, vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik župe Uznesenja BDM u Stenjevcu u Zagrebu, vlč. Vlatko Rosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Zenici, vlč. Mario Sikirić, župnik u Ražancu, fra Svetozar Kraljević, fra Robert Jolić, don Mile Miljko, vlč. Drago Župarić te brat Ivan Bošnjak, Misionar Krvi Kristove. Na slavlju se okupilo pedesetak sestara Klanjateljica i njihovih pripravnica, nekoliko sestara franjevki koje djeluju u Mostaru, zatim majka s. Ivane i brat sa svojom obitelji te rodbina prijatelji i poznanici.

Foto: Katolička tiskovna agencija

Pojedine dijelove obreda redovničkog zavjetovanja nazočnima je tumačila s. Ivana Husnjak

Liturgijskog pjevanje tijekom svečanoga slavlja predvodio je zbor sestara Klanjateljica pod ravnanjem s. Damjane Kovačević i instrumentalnu pratnju s. Domagoje Ljubičić.

Dok je zbor sestara pjevao ulaznu pjesmu, u ulaznoj procesiji ušla je s. Ivana u pratnji regionalne poglavarice, savjetnice i odgojiteljice juniorki te predsjedatelja slavlja i ostalih svećenika.

Foto: Katolička tiskovna agencija

Nakon službe čitanja u prigodnoj homiliji vlč. Valentić je tumačio pročitani ulomak evanđelja o susretu Marije Magdalene s uskrslim Kristom, primjenjujući ga na konkretni život s. Ivane istaknuvši milosni dar redovničkog poziva i redovničkog zavjetovanja.

Obred polaganja doživotnih redovničkih zavjeta se sastoji od čina prostracije zavjetovanice dok se pjevaju Litanije svih svetih, zatim polaganja zavjeta u ruke regionalne poglavarice s. Zdravke Leutar u nazočnosti svjedokinja s. Marije Pranjić, regionalne savjetnice i s. Lucije Bijelić, odgojiteljice sestara s privremenim zavjetima. Nakon toga s. Ivana je svoje predanje potvrdila potpisivanjem obrasca zavjetovanja. A obred zavjetovanja predsjedatelj je zaključio blagoslovnom molitvom te blagoslovio prsten, vanjski znak doživotnog posvećenja i vjernosti Kristu Zaručniku, koji joj je predala regionalna poglavarica izrazivši joj prihvaćanje u veliku obitelj Klanjateljica.

Foto: Katolička tiskovna agencija

Foto: Katolička tiskovna agencija

Na završetku misnoga slavlja nazočnima se obratila s. Zdravka Leutar, regionalna poglavarica sestara Klanjateljica Krvi Kristove, čestitala s. Ivani i zahvalila svima koji su joj bili podrška i duhovna pratnja tijekom njezina života, redovničkog odaziva i formacije do ovoga trenutka. Zahvalila je također svima koji su doprinijeli ljepoti ovoga slavlja svojom nazočnošću i prethodnim pripremama.

Nakon euharistijskoga slavlja svečanost se nastavila u radosti zajedništva sestara i uzvanika uz čestitke, blagovanje i pjesmu, donosi KTA.

Foto: Katolička tiskovna agencija

Foto: Katolička tiskovna agencija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja