Budi dio naše mreže

U emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija u subotu 1. prosinca gostovala je Branka Škugor Vlahović, upraviteljica Zaklade sveti Dominik Savio. Predstavila je Zakladu osnovanu 6. svibnja ove godine i najavila njihov prvi Natječaj za dodjelu stipendija za učenike starije od 15 godina te redovite studente u školskoj odnosno akademskoj godini 2018./2019.

/ vbb

Na Natječaj za stipendije mogu se prijaviti srednjoškolci te redoviti studenti koji su u obiteljima s teškim socijalnim prilikama, obiteljima s troje ili više djece, djeca samohranih roditelja, djeca i studenti nezaposlenih roditelja, mladi koji nastavljaju školovanje, a napuštaju Caritasov dom ili druge udomiteljske domove i obitelji, rekla je Škugor Vlahović. Natječaj je otvoren od 26. studenoga do 10. prosinca.  Više o Natječaju i dokumentima potrebnima uz prijavu potražite na mrežnoj stranici Zaklade.

Škugor Vlahović predstavljajući Zakladu podsjetila je i na život svetog Dominika Savija, koji, iako je bio najdraži učenik svetog Ivana Bosca i jedan je od najmlađih svetaca Katoličke Crkve, u nas još nije dovoljno poznat. Rođen je 2. travnja 1842. u selu Riva di Chieri, u sjevernoj Italiji, a umire s nepunih petnaest godina. Već kao dijete izabrao je svoje prijatelje: “Moji će prijatelji biti Isus i Marija.” I zacrtao je sebi: “Radije umrijeti, nego sagriješiti! Kao takav, sv. Dominik Savio može biti uzor mladima, koji su danas razoreni internetom, poručuje Škugor Vlahović.

Njegov skrovit život, njegova malenost, a s druge strane njegova veličina i svetost, potaknuli su nekoliko prijatelja laika te mladog svećenika na pokretanje nečega što će pomoći djeci i mladima i ujedno pričati i svjedočiti o tome kratkom, a tako velikom životu.

Vjerovao je da, ako ne postane svet, neće postići ništa. Kada je jednom zgodom don Bosco slavio imendan rekao je u šali svim dječacima: “Sutra ćete mi prirediti slavlje i ja vam zahvaljujem. Htio bih vam podariti nešto što i sami najviše želite. Stoga će svatko od vas dobiti papirić na kojem će napisati ono što želi“. Čitajući papiriće, don Bosco je nailazio na ozbiljne i hirovite želje. Na Dominikovu papiriću don Bosco je pročitao samo pet riječi: “Pomozite mi da postanem svet.”

Don Bosco je ozbiljno shvatio sve želje, a osobito Dominikovu. Pozvao ga je i rekao mu: Kad tvoja mama pravi tortu, potreban joj je recept u kojem su zapisani razni sastojci. Za svetost je također potreban recept i to je ono što ti želim pokloniti. U recept ulaze tri sastojka koja valja promješati:

  • Radost – sve ono što te uzrujava i što ti oduzima mir, nije od Gospodina. Odagnaj to od sebe.
  • Tvoje školske dužnosti i molitva – u školi budi pažljiv, marljivo piši zadaće i rado moli kad je vrijeme molitve.
  • Dobročinstvo – pomozi svojim vršnjacima kada trebaju pomoć, pa i onda kada to od tebe zahtijeva trud i kad ti je teško. To je recept kako se postaje svet.

Osjetili smo potrebu da danas u svijetu kao katolici laici trebamo konkretno djelovati i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, rekla je Škugor Vlahović. “Također, sv. Dominik Savio je zaštitnik djece i mladih pa smo Zakladu definitivno odlučili nazvati njegovim imenom.” Ideja o stvaranju Zaklade začeta je na hodočašću kroz Italiju, „Stopama talijanskih svetaca”, u rano proljeće 2017., gdje su pohodili Torino te baziliku Marije Pomoćnice, u kojoj se nalazi grob sv. Dominika Savija.Zaklada sv. Dominik Savio nema, dakle, samo za cilj pružiti materijalnu pomoć nego nekad još snažnije i jače pružiti duhovnu podršku i pomoć, istaknula je Škugor Vlahović. Ljubav uključuje brigu i skrb za svakoga čovjeka, za svako dijete, za svakoga mladića i djevojku.

I sam sv. Dominik, kao dijete i mladić, rado je pomagao drugoj djeci. I mi smo pozvani pomagati, a uz materijalnu pomoć želimo također približiti i oživjeti život i djelo sv. Dominika, prenijeti njegove ideale i vrijednosti za koje se borio i izgarao, ponuditi ga za primjer u nasljedovanju, kao uzor mladima danas, kada su mnoge vrijednosti izgubljene, posebno vrijednosti poslušnosti i skromnosti, poručila je Škugor Vlahović.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

https://www.mixcloud.com/HKMreza/aktualno-zaklada-sveti-dominik-savio/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja