Budi dio naše mreže

Projekt Hrvatskog katoličkog sveučilišta i partnera Hrvatskog katoličkog radija i Hrvatskog društva katoličkih novinara prošao je na javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za uspostavu sustava provjere točnosti informacija u okviru mjere „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“, objavila je 4. srpnja 2023. Agencija za elektroničke medije.

/ dp

Smisao suradnje katoličkih obrazovnih i medijskih institucija za HKR je pojasnila voditeljica projekta doc. dr. Lana Ciboci s Odjela za komunikologiju HKS-a.

Projekt provjere dezinformacija u vjerskom prostoru provodit će se idućih 18 mjeseci. „Uz samu provjeru dezinformacija izradit ćemo alat kojim ćemo omogućiti alat za provjeru dezinformacija, na HKS-u ćemo pokrenuti izborni kolegij posvećen samo medijima i dezinformacijama, izradit ćemo i sveučilišni udžbenik i mnogo vremena posvetiti edukacijama stručnih suradnika u tiskovnim uredima diljem Hrvatske, kao i studentima i učenicima koji moraju znati prepoznati dezinformacije u vjerskom prostoru.“

Na projektu će biti okupljeni kvalitetni i iskusni stručnjaci. Sudjelovat će 16 doktora znanosti s bogatim znanstvenim iskustvom u području novinarstva, kao i osam članova HDKN-a. Na HKR-u će biti pokrenuta zasebna redakcijska jedinica koja će se baviti provjerom točnosti informacija o vjerskim temama.

Zahvaljujući projektu, javnost će biti bolje informirana o dezinformacijama o vjerskim temama i preko nove rubrike „Glas istine“ na portalu Hrvatske katoličke mreže.

„U okviru projekta ćemo na stranici HKM-a pokrenuti zaseban kutak koji će biti posvećen dezinformacijama u kojem ćemo na tjednoj bazi objavljivati dezinformacije koje smo otkrili unutar tog medijskog prostora, te će se na toj platformi objavljivati i stručni tekstovi za širu javnost da se uopće upozna sa svim alatima – kako dezinformacije prepoznati i kako im se oduprijeti“, objasnila je doc. dr. Ciboci.

U hrvatskom medijskom prostoru dosad nije postojalo sustavno provjeravanje činjenica o vjerskim temama. Svaki prijavitelj na javni poziv trebao je prijaviti suženi prostor unutar kojega će provjeravati informacije. „Mi smo odabrali vjerske teme i kao takvi ćemo biti jedini u Hrvatskoj koji će provjeravati dezinformacije upravo u tom vjerskom prostoru“, pojasnila je Ciboci.

Nositelji mjere koja se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije. Među 50 prijavljenih projekata, sredstva su odobrena za njih 12, kojima je dodijeljeno 2 milijuna 292 tisuće i 217 eura i 39 eurocenti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja