Budi dio naše mreže

"Dragi prijatelji, s radošću se povezujem s vama putem Twittera." Prvi je to tweet pape Benedikta XVI. objavljen prije šest godina, 12. prosinca 2012. godine.

/ dt

Prvi je tweet pape Benedikta XVI. mala, ali povijesna gesta koja je otvorila put evangelizaciji putem društvenih medija, javlja Radio Vatikan. Na društvenim se mrežama moglo pročitati i o izvanrednim događanjima 2013. godine kada se papa Benedikt XVI. odrekao Petrove službe, a 24. veljače, nakon posljednjega Angelusa, objavio je tweet u kojemu je napisao: U ovom posebnom trenutku molim vas da se molite za mene i za Crkvu, pouzdajući se, kao uvijek, u Božju providnost”.

Službeni Twitter račun Svete Stolice @Pontifex bio je neaktivan sve dok ga ponovno nije aktivirao papa Franjo, izabran za papu 13. ožujka 2013. godine.

Četiri dana poslije, 17. ožujka, papa Franjo objavljuje svoj prvi tweet: „Dragi prijatelji, od srca vam zahvaljujem i molim vas da nastavite moliti za mene. Papa Franjo“.

Papin Twitter račun, na 9 jezika, prati sve više ljudi. Ukupno ima gotovo 50 milijuna pratitelja, najviše na računu na engleskom jeziku koji ima gotovo 18 milijuna pratitelja. Nakon toga slijedi onaj na španjolskom (gotovo 17 milijuna), zatim na talijanskom (s gotovo 5 milijuna pratitelja), portugalskom (4 milijuna) te francuskom i poljskom (svaki od njih ima više od milijun pratitelja).

Korisnici ove društvene mreže svakodnevno mogu čitati Papine tweetove i pratiti njegov rad, putovanja, molitve, svjedočanstvo. Na ovaj način pokazuje se spremnost Svetog Oca koristiti i moderna sredstva komunikacije u svrhu evangelizacije i susreta s ljudima.

U srijedu je papa Franjo objavio tweet u kojem je citirao Izaiju “Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš”. “Kako Gospodin tješi? Nježnošću”, napisao je papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja