Budi dio naše mreže

Svakog utorka mlade mame okupljaju se u Župi Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu na druženjima s djecom. Prošlog utorka organizirale su pobožnost križnog puta za djecu. Detalje o tim divnim susretima možete pročitati u nastavku.

/ Ivana Markić

Župa Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu poznata je po okupljanju djece i mladih, ali od nedavno postala je i okupljalište mladih majki. Već nekoliko mjeseci u prostorijama Župe jednom tjednom okupljaju se mlade majke kako bi razmijenile iskustva i jedna drugoj bile potpora bilo da se radi o duhovnim ili materijalnim stvarima. Ovu korizmu pokrenule su u suradnji sa svećenicima križni put za djecu.

Inicijatorica ovog hvalevrijednog projekta Josipa Zelenika kazala je da joj je ova ideja na srcu već nekoliko godina, ali je stalno odgađala pokrenuti ovaj projekt. “Sama ideja mi je na srcu već par godina. Uzor nam je bila Knežija koja ima nešto slično već pet godina. Duh Sveti mi nikako nije dao mira i javila sam se župniku u rujnu prošle godine”, istaknula je.

Posebno ju je iznenadilo što je župnik don Damir Stojić želio pokrenuti nešto slično. “Božja providnost htjela je da se i kod župnika rodila slična ideja, tako da se sve poklopilo i započeli smo s okupljanjem krajem rujna. I od tad se redovito okupljamo skoro svaki utorak uz iznimku, ako je neki blagdan ili tjedna kad umjesto susreta imamo večeru za mame. Nalazimo se svakog utorka u 9:30 u oratoriju crkve Svete Mati Slobode na Jarunu. Druženje traje otprilike do 12, 12:30, a ponekad i duže, osobito ako se među majkama pokrene neka ozbiljna tema. Neke od majki dođu s djecom, dok druge iskoriste vrijeme kako bi barem jednom tjedno popile kavu na miru.”, rekla je mlada supruga i majka troje djece Josipa Zelenika.

Druženje traje otprilike do 12, 12:30, a ponekad i duže, osobito ako se među majkama pokrene neka ozbiljna tema.

Govoreći o odazivu istaknula je: “Krenuli smo sa susretima i u kratkom roku počelo nam je dolaziti sve više majki s malom djecom, pretežno predškolske dobi. Neke majke rade, neke su domaćice, a neke na porodiljnom… Trenutno nas u grupi na WhatsAppu ima 75, a na susretima nas bude između 20 i 35, ovisno o danu”.

A jedna od sudionica ovih susreta je i supruga i majka dvoje djece Marina Marinović koja je kazala da je počašćena što može sudjelovati na ovakvim susretima i događanjima. “Prije Jaruna išla sam i na Knežiju na susrete. Na Jarunu vodim knjižicu i suvenirnicu koju smo podignule mi mame iz župe. Ovi susreti su mi jedno jako lijepo i obogaćeno mjesto za druženje i za nadogradnju. To je veliki poticaj i snaga za sve nas od strane majki koje imaju više djece od mene. Kada vidim koliko te žene mogu uz Gospodina, ali i supruga, odgajati s radošću djecu to mi je inspiracija. Puno puta sam mislila da sam sama, ali jedan novi krug žena koji se stvorio oko mene, gura me dalje. Motiviraju me iz susreta u susret, puno ideja u radu i odgoju djece stekla sam na tim susretima”, istaknula je.
Puno puta sam mislila da sam sama, ali jedan novi krug žena koji se stvorio oko mene, gura me dalje.
Posvjedočila je da ju upravo ovakvi susreti nadograđuju kao suprugu i majki. “Svi razgovori i primjeri su mi najveće bogatstvo tih susreta. Uvijek je zanimljivo nekoga novoga upoznati, čuti neko svjedočanstvo i za mene je to jedno osvježenje koje je potrebno. Jedno ovakvo mjesto me napuni, uspijem predahnuti, popiti kavu i čuti neko novo iskustvo”, rekla je Marina.
Govoreći o tome koliko joj ovi susreti pomažu u odgoju naglasila je: “Puno mi pomažu ti susreti. Te majke me potiču da nešto mogu napraviti kada mislim da ne mogu. Isto tako me ohrabruju i na duhovan način. Često čujem i smjernice za neke situacije koje možda sama ne bih mogla riješiti na takav način”.
I Josipa i Marina složile su se da na ovim susretima stječu nova prijateljstva.
Josipa je nadodala da su za nju ti susreti jedno mjesto gdje se može opustiti i podijeliti s drugima iskustva u braku, majčinstvu i odgoju. “U jednom okruženju podrške, molitve i zajedništva gdje nema osuđivanja, ali cesto ima dobrog katoličkog usmjeravanja i podrške, a cesto smijeha i zafrkancije. To je mjesto gdje i naša djeca uče voljeti župu i Crkvu, da to nije neko daleko hladno mjesto koje vidimo samo nedjeljom, nego i na neki način naš drugi dom”, istaknula je.
Ovih dana je jedan ovakav susret održan i u Župi sv. Ane na Rudešu. Što iznimno veseli brojne majke koje čeznu za ovakvim susretima.
Naša sugovornica Josipa Zelenika kazala je da je potrebno još više ovakvih projekata na više lokacija kako bi i druge mame dobile priliku kao i one na Jarunu i Knežiji.
“Drago mi je da se inicijativa širi i dalje, osobito po župama. Smatram da nije dobro da se duhovne stvarnosti odvijaju samo na jednoj lokaciji jer smo kao katolici pozvani evangelizirati i u svojim župama”, zaključila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja