Budi dio naše mreže

Nakladna kuća Verbum je u četvrtak 7. srpnja na konferenciji za medije predstavila knjigu Mudrost pustinjskih otaca.

/ md/IKA

Na konferenciji su sudjelovali direktor Verbuma dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik mr. sc. Petar Balta, javlja IKA.

Jedno od najsnažnijih duhovnih gibanja ranog kršćanstva svakako je pustinjaštvo, uslijed kojeg su se mnogi kršćani, potaknuti nastojanjem za intenzivnijim življenjem duhovnog života, povukli na samotna mjesta, ponajviše nastanjujući egipatske pustinje počevši od 4. stoljeća. Duhovne misli i anegdote tih pustinjskih otaca i monaha, veliki su klasik kršćanske književnosti koji hrani duhovni život čitavih naraštaja tijekom stoljećâ, budući da na jednostavan način izriču temeljne istine o Bogu, svijetu i čovjeku.

Nakladna kuća Verbum prije nekoliko godina objavila je opsežnu knjigu Život i izreke pustinjskih otaca koja je sabrala njihove izreke i zgode, a sada je u želji da te misli prepune životne mudrosti i duhovitosti učini privlačnima i najširem krugu čitatelja, objavila knjigu Mudrost pustinjskih otaca koja izreke i zgode otaca donosi u obliku stripa. Tako su priče iz života pustinjskih otaca prvi put prikazane na ilustriran način, u obliku šaljivoga i duhovitog stripa, da bi bile još dostupnije svima. Pustinjske oce, ljude iznimno duboke duhovnosti, obično zamišljamo kao ozbiljne, askezom ispijene likove. No to nije potpuna slika. Oni su bili ljudi u pravom smislu riječi. Budući da su se danomice družili s Bogom, zračili su nečim božanskim. To se možda ponajbolje očitovalo u njihovoj duhovitosti. Privlačan i katkad oštar humor kojim obiluju riječi otaca nepogrešivo ukazuje na nesavršenosti ljudske duše i otvara nas boljemu poznavanju nas samih, rečeno je na predstavljanju.

Strip je djelo autorice i scenaristice Camille W. de Prevaux te ilustratora i crtača Jeana Trolleya, autora desetak stripovskih albuma u izdanju uglednih francuskih izdavača stripova.

Donoseći drevnu životnu i kršćansku mudrost na nov način, Mudrost pustinjskih otaca nudi tako jednostavnu, a istovremeno duboku duhovnost primjenjivu u svakodnevici, koju sada svatko može otkriti uz pomoć crteža.

Knjiga je u prijevodu Lidije Paris, dostupna u svim knjižarama Verbum i u mrežnoj knjižari Verbum.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja