Budi dio naše mreže

Kip prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, čiji je autor naš poznati umjetnik Kuzma Kovačić, će u ponedjeljak, 10. prosinca u 15 sati biti predstavljen javnosti na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu.

/ mb

Brončani kip prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana visok je 4,2 metra, a s mjesta na koje je postavljen gledat će prema gradu i, kako je najavljeno, u budući spomenik Domovini, koji će se nalaziti između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zagrebačkog Gradskoga poglavarstva. Spomenik se postavlja u povodu 19. obljetnice smrti dr. Tuđmana.

(foto: Igor Soban/PIXSELL)

Inače, Kuzmi Kovačiću ovo je već treći spomenik predsjedniku Tuđmanu – prva dva nalaze se u Škabrnji i Velikom Trgovišću.

Kuzma Kovačić je u razgovoru za Hrvatski katolički radio izjavio da je riječ o doista zahtjevnom zadatku i velikoj odgovornosti, budući da je riječ o simbolu „koji je važan za cijeli jedan narod i državu“. Pored toga, ističe, skulptura je dosta velika po svojim dimenzijama pa je zato bilo nešto teže i vizualno je svladati.

„Sam je spomenik zamišljen kao cijela portretna figura, ne samo lik, ali i kao simbol ljubavi prema hrvatskoj domovini i izlaska hrvatskoga naroda u slobodu, izlaska iz ropstva u kojemu je bio. Spomenik je i simbol žrtve za domovinu i branitelja koje je dr. Tuđman vodio u obrani domovine. Dakle, to je spomenik koji, zbog svega navedenoga, izražava našu radost”, ističe Kuzma Kovačić, koji je i autor Oltara domovine na Medvedgradu.

To je kiparska forma koja je okrenuta prema gore, u duhovne prostore, u prostore ljubavi i radosti, a ne donje prostore, na koje su se odnosili spomenici prije ovoga razdoblja hrvatske slobode.

Govoreći o razlici između njegova dva već postavljena spomenika predsjedniku Tuđmanu od ovoga koji je postavljen na ulazu u Zagreb, Kovačić ističe da postoji razlika u formalnom smislu. „Ovaj je spomenik, u duhovnom smislu, oslonjen na onaj prvi koji je dr. Tuđmanu podignut u Hrvatskoj, onaj u Škabrnji. Povezan je baš u ovoj simbolici o kojoj sam govorio. To je također stojeća figura, ali ima nekih razlika u oblikovnom smislu. Isto je, međutim, značenje i poruka. Onaj pak koji sam radio u Velikom Trgovišću je značajnije različit, a ovaj je duhovno bliži škabrnjskom spomeniku koji je veoma uspio. Zato se nadam da  će i ovaj spomenik biti tako lijepo doživljen i prihvaćen“.

Ovaj spomenik, koji je postavljen na takvo lijepo mjesto ulaska u grad, na prostor u potpunosti otvoren gradu, postat će identitetsko mjesto i dati mu identitetski pečat, kao što spomenici i trebaju biti, ističe Kovačić.

“Spomenik će, postavljen točno stotinu godina nakon što je Hrvatska pala u jugoslavensko ropstvo, označavati kraj svakoga protuhrvatskog nastojanja, ali i simbolički zadnji čavao u lijes te bivše države”, kazao je Kovačić za HKR.

Na spomeniku će biti ispisan citat iz Tuđmanova zatvorskog dnevnika:

“Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam.”

Na kraju razgovora autor je istaknuo da je za kipara velika čast i radost kad mu se na natječaju povjeri jedna takva važna zadaća za spomenik, za kip u javnom prostoru. “To je zapravo kiparov govor u ime cijele zajednice, u ovom slučaju u ime cijeloga hrvatskog naroda”, zaključuje Kuzma Kovačić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja