Budi dio naše mreže

Redovnice i redovnici prihvaćaju siromaštvo da bi se ispraznili od svega što nije Kristova ljubav i dopustili da ih ispuni njegova ljepota, sve dok se ne prelije u svijet tamo kamo ih Bog šalje, posebno kroz poslušnost, istaknuo je papa na susretu s redovnicima i redovnicama.

/ mpp/IKA

Papa Franjo primio je u audijenciju, u ponedjeljak 15. srpnja 2024., sudionike generalnih kapitula šesterih redovničkih zajednica, objavio je Vatican News.

Apostolskoj palači primio je sudionike generalnih kapitula Reda najmanjih, Reda manjih regularnih klerika, Klerika svetoga Viatora, Družbe misionarki sv. Antuna Marije Clareta, Družbe sestara tješiteljica Presvetoga Srca i Družbe sestara augustinki Božanske ljubavi. Započinjući govor, svaku redovničku obitelj upitao je za broj novaka i novakinja, jer – kako je rekao – to znači pitati se o budućnosti njihovih zajednica.

O ljepoti posvećenog života

U različitim okolnostima, vremenima i mjestima, životi onih koji se posvećuju Bogu, životi su ljepote, jer u njima blista milost Božjeg lica. Na poticaj Duha Svetoga utemeljitelji i utemeljiteljice družbi, redovā i redovničkih instituta bili su u stanju dokučiti osobine te ljepote, te su joj znali odgovoriti na različite načine, prema potrebama njihova vremena, ostvarujući prekrasna djela konkretne ljubavi, hrabrosti, kreativnosti i proroštva, trošeći se u brizi za slabe, bolesne, starije osobe i djecu, u odgoju mladih, u misionarskom naviještanju i društvenom zauzimanju.

Molite i vi Gospodina da budete jednostavni osobno i također jednostavni u sinodskoj dinamici zajedničkoga hoda, lišavajući se svega onoga što vam nije potrebno ili što može spriječiti slušanje i slogu u vašim procesima razlučivanja; lišavajući se kalkulacija i ambicija.

To su djela koja valja i dalje ostvarivati, napomenuo je Sveti Otac. Potaknuo je redovnike i redovnice da nastave tražiti i sijati ljepotu Krista u konkretnosti povijesnih zbivanja, slušajući Ljubav koja je pokretala njihove utemeljitelje, dopuštajući si pitanja o načinima na koje su odgovorili na tu Ljubav, te stoga i o onomu što su izabrali i čega su se, možda i teško, odrekli.

O ambicijama i zavisti

U življenju osoba posvećenoga života ambicija je poput kuge – upozorio je Papa. A u životu u zajednici zavist je ružna, loša stvar, kao što su pretenzije, krutost i bilo koji pokušaj autoreferencijalnosti. Bez njih je, naprotiv, moguće zajedno, mudro tumačiti sadašnjost, dokučiti znakove vremena i donijeti najbolje odluke za budućnost, dodao je.

O redovitoj molitvi

Redovnice i redovnici prihvaćaju siromaštvo da bi se ispraznili od svega što nije Kristova ljubav i dopustili da ih ispuni njegova ljepota, sve dok se ne prelije u svijet tamo kamo ih Bog šalje, posebno kroz poslušnost. To je veliko poslanje, primijetio je Papa. Pojasnio je da kroz da osoba posvećena života Bogu daje da se pokaže snaga njegove nježnosti koja nadilazi sve mogućnosti. Na kraju je Papa svima prisutnima preporučio da mole i održavaju dijalog s Bogom.

Nemojte zanemariti molitvu, molitvu iz srca; nemojte zanemariti trenutke ispred svetohraništa razgovarajući s Gospodinom, govoreći Gospodinu i dopuštajući da Gospodin govori nama.

Papa Franjo je na kraju potaknuo na molitvu za zvanja, da bi novi redovnici i redovnice provodili karizme utemeljiteljā i utemeljiteljicā, te na brigu o odgoju onih koji se spremaju svoj život potpuno predati Bogu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja