Budi dio naše mreže

Papa Franjo otvorio je u četvrtak 2. studenoga dvije nove praonice za beskućnike u gradu Torinu na sjeveru Italije. „Potrudimo se, dakle, da osmislimo specifične i pronicljive načine prakticiranja milosrđa i djela milosrđa. Milosrđe je uključivo i teži se širiti poput šumskog požara na način koji ne poznaje granice. Stoga smo pozvani dati novi izraz tradicionalnim djelima milosrđa”, poručio je Papa u svom apostolskom pismu Misericordia et Misera.

/ mk

Novi objekti dio su inicijative pokrenute u suradnji s međunarodnim gigantom robe široke potrošnje Procter & Gamble i tvrtkom potrošačke elektronike Haier Europe, uz pomoć Zajednice Sant’Egidio i Apostolic Almsgiving, Papinskog ureda za karitativne aktivnosti, donosi Catholic News Agency.

“S dvije nove praonice rublja otvorene u Torinu nadamo se da ćemo moći pomoći mnogim ljudima u poteškoćama da poboljšaju svoje životne uvjete, počevši od mogućnosti brige o osobnoj higijeni i odjeći”, rekao je Riccardo Calvi, direktor komunikacija za Procter & Gamble Italia.

Praonice se nalaze u župi San Giorgio Martire i centru dobrodošlice La Sosta u središtu Torina, a njima upravljaju volonteri Sant’Egidia.

Novi objekti uključuju perilice i sušilice koje je donirao Haier, kao i deterdžent. Uz usluge pranja rublja, tu su i topli tuševi, a bit će dostupan i cijeli niz proizvoda za osobnu higijenu, poput šampona, regeneratora, sredstava za pranje tijela, brijača i krema za brijanje koje osigurava Procter & Gamble.

Te se usluge “nude besplatno najsiromašnijima, posebice onima bez stalnog prebivališta”, rekao je Calvi.

Ovo nije prvi takav projekt koji je Papa pokrenuo u Italiji. Godine 2015. papa Franjo pokrenuo je brijačnicu za siromašne, uslugu koju vode volonteri, kako bi pomogli u pružanju osnovnih usluga dotjerivanja siromašnih i beskućnika u Rimu.

Nakon tog nastojanja uslijedila je prva “Papina praonica rublja”, koja je otvorena u Rimu 2017.  i  druga u ligurskom lučkom gradu Genovi 2019. godine.

Misericordia et Misera

Ova je inicijativa proizašla iz apostolskog pisma pape Franje Misericordia et Misera, koje je objavljeno na kraju Izvanrednog jubileja milosrđa 2016. godine.

“Crkva uvijek mora biti budna i spremna prepoznati nova djela milosrđa i prakticirati ih s velikodušnošću i entuzijazmom”, stoji u pismu.

„Potrudimo se, dakle, da osmislimo specifične i pronicljive načine prakticiranja milosrđa i djela milosrđa. Milosrđe je uključivo i teži se širiti poput šumskog požara na način koji ne poznaje granice. Stoga smo pozvani dati novi izraz tradicionalnim djelima milosrđa”, naglasio je Papa.

Potrudimo se, dakle, da osmislimo specifične i pronicljive načine prakticiranja milosrđa i djela milosrđa.

“[Ova inicijativa] je konkretan i opipljiv znak koji podupire Apostolski karitativni ured: mjesto i služba za davanje konkretnog oblika milosrđu i u isto vrijeme inteligencije djelima milosrđa za vraćanje dostojanstva mnogim ljudima”, nastavlja se.

Poljski kardinal Konrad Krajewski na čelu je Papinih dobrotvornih inicijativa otkako je postao papin milosnik 2013. godine.

“Kada pomažemo najsiromašnijima i najugroženijima, mi smo istinski kršćani, jer smo sredstvo Evanđelja”, rekao je Krajewski.

“Ova inicijativa, koja se ponavlja tijekom vremena, za mene je izvor radosti jer je ovo daljnja mogućnost da budem blizu ranjenog čovječanstva, način da se pokaže prisutnost i blizina Boga do posljednjeg”, rekao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja