Budi dio naše mreže

Papa Franjo je danas primio u audijenciju sudionike konferencije održane pod naslovom „Dimenzija zajedništva u svetosti“, koju je organizirao Dikasterij za proglašenje svetih. Između ostalog, istaknuo je tri dimenzije svetosti: jedinstvo, obitelj i mučeništvo, te spomenuo primjer svetih parova, poput bračnoga para Ulma u Poljskoj, i 21 kopta koje je Daesh ubio u Libiji. Spomenuo se i Asije Bibi, pakistanske žene koja je devet godina bila u zatvoru pod optužbom za blasfemiju.

/ mk
Svetost je „obiteljska“, u smislu da je ona zajednički put na koji valja ići dvoje po dvoje, kako nam pokazuju roditelji svete Male Terezije ili pak poljska obitelj Ulma, koju su ubili nacisti i koja je u rujnu ove godine, u Poljskoj, proglašena blaženom. Svetost, osim toga, sjedinjuje; sjedinjuje s Bogom i s braćom, dovodeći do zagrljaja jedinstva i mira koji je danas svijetu potreban, donosi Vatican News.
Svetost je ponajviše „mučenička“, kako pokazuje duga povijest svjedokā – od mučenikā iz prvih stoljeća do kopta koje je Daesh ubio 2015. godine u Libiji. Ubijeni su zbog svoje vjere ili progonjeni poput Asije Bibi, katolkinje iz Pakistana, koja je bila žrtva devet godina duge pravosudne odiseje, nalazeći se pod optužbom za blasfemiju između smrtne kazne i zatvorske kazne, sve do konačne oslobađajuće presude.
Svetost, osim toga, sjedinjuje; sjedinjuje s Bogom i s braćom, dovodeći do zagrljaja jedinstva i mira koji je danas svijetu potreban.

Riječ je o slučaju kršćanskoga života proživljenoga u stalnom mučeništvu – istaknuo je Papa.

“Mnogo je godina bila u zatvoru, a kći joj je donosila euharistiju… I mnogo je godina prošlo do trenutka kada su sudci rekli da je nevina. Gotovo devet godina kršćanskoga svjedočenja! Ona je žena koja nastavlja živjeti, a takvih je mnogo, mnogo je onih koji svjedoče vjeru i ljubav.”

Rekao je to papa Franjo primivši 16. studenog u audijenciju sudionike skupa pod naslovom „Dimenzija zajedništva u svetosti“ koji je, u organizaciji Dikasterija za proglašenje svetih održan od 13. do 16. studenog na Patrističkom institutu Augustinianum u Rimu. Papa je prisutnima govorio o tri vidika svetosti, počevši od dimenzije zajedništva koja je vrlo draga Drugom vatikanskom saboru, a koju je Ivan Pavao II. nazvao „univerzalnim pozivom na svetost“. Poticaj je to upućen svim ljudima da budu sveti.

Papa je prisutnima govorio o tri vidika svetosti, počevši od dimenzije zajedništva koja je vrlo draga Drugom vatikanskom saboru, a koju je Ivan Pavao II. nazvao „univerzalnim pozivom na svetost“.

Supružnici, neoženjeni, posvećene osobe, laici, obitelji

Ta se perspektiva razvila tijekom vremena, o čemu svjedoči broj beatifikacija i kanonizacija muškaraca i žena koji su na različitim položajima u životu: supružnici, neoženjeni, svećenici, posvećene osobe i laici svih dobi, obitelji, osobe različitoga podrijetla i kulture. Svi su oni braća i sestre koji pripadaju svetom vjernom Božjem narodu ili – kako je rekao papa Franjo – takozvani sveci „iz susjedstva“, članovi naših zajednica koji su živjeli veliku ljubav u malim stvarima svakodnevnoga života, unatoč njihovim granicama i manama, slijedeći Isusa do kraja.

Svetost nije osobni događaj

Oni su primjer svetosti koja sjedinjuje, odnosno to nije samo osobni događaj nego i događaj zajednice. Jer, kada Bog pozove pojedinca, to je uvijek dobro za sve – objasnio je Papa te citirajući pastoralnu konstituciju Gaudium et spes istaknuo – Svetost sjedinjuje i po ljubavi svetaca možemo upoznati otajstvo Boga koji, sjedinjen sa svakim čovjekom, u svojem milosrđu obuhvaća cijelo čovječanstvo, kako bi svi bili jedno.

Spisi svete Male Terezije

U istom je duhu Papa podsjetio na riječi svete Terezije od Djeteta Isusa kojoj je, povodom 150. obljetnice njezina rođenja, posvetio apostolsku pobudnicu C’est la confiance. U svojim spisima Mala Terezija sugestivnom biblijskom slikom razmišlja o cijelom čovječanstvu kao o ‘Isusovom vrtu’ u kojemu Isusova ljubav obuhvaća sve njegovo cvijeće na istodobno uključiv i isključiv način, te želi gorjeti do točke usijanja vatrom te ljubavi kako bi do nje dovela svu braću.

Sveti parovi

Druga je dimenzija svetosti ‘obiteljska’. Brojni su u Crkvi primjeri svetih bračnih parova, u kojima je svaki supružnik bio oruđe za posvećenje drugoga. Rimski je biskup spomenuo neke od njih, među kojima Jozefa i Wiktoriju Ulma i njihovo sedmero djece koje su nacisti okrutno ubili zato što su sakrili Židove tijekom progona, a koji su u rujnu ove godine u Poljskoj proglašeni blaženima. Oni su sjajan primjer i svi su mučenici – istaknuo je Papa.

Vrijeme mučenikā

Svetost je, naime, i ‘mučenička’. Zato imamo brojne primjere u povijesti Crkve, od prvih zajednica sve do suvremenoga doba, tijekom stoljeća i u raznim dijelovima svijeta – primijetio je Papa.

Papa kaže: “Nema razdoblja koje nije imalo svoje mučenike, sve do naših dana. Nemojmo zaboraviti i naše doba koje ima mnogo mučenika!”

Često je riječ o čitavim zajednicama koje su herojski živjele evanđelje ili koje su Bogu prinijele život svih svojih članova – napomenuo je te razmišljanje proširio i na ekumensku dimenziju mučeništva, sa svima onima koji pripadaju različitim kršćanskim vjeroispovijestima. Pritom se prije svega spomenuo 21 koptskoga mučenika koje su džihadisti ubili na jednoj libijskoj plaži. Sveti je Otac, susrevši se u svibnju s patrijarhom Tawadrosom II., kazao da su uvedeni u Rimski martirologij. Mučenici su, dakle i za Katoličku Crkvu. Umrli su zazivajući Isusa – istaknuo je papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja