Budi dio naše mreže

Rođen je kao Albino Luciani 1912. na sjeveru Italije i bio je prvi papa rođen u 20. stoljeću. Zaređen je za svećenika 1935., a za biskupa 1958. godine. Bio je popularan među vjernicima zbog svoje poniznosti i nasmijanosti, pa su ga nazvali "nasmijani Papa".

/ mdj

26. kolovoza 1978. godine kardinal Albino Luciano, izabran je za papu i odlučio uzeti ime Ivan Pavao I. Iako je njegov pontifikat bio među najkraćim u povijesti – sveukupno 34 dana – svjedočanstvo Ivana Pavla I. za vrijeme pontifikata, ali i za čitava života, ostavio je vidljiv trag u Crkvi.

Prvi je koristio izraz “ja” u obraćanju vjernicima, umjesto “mi”, i koji je odbio korištenje tradicionalne papinske nosiljke nazvane sedia gestatoria. Papinski moto bio mu je Humilitas (hrv. poniznost).

Ivan Pavao I. preminuo je iznenada u 66. godini 28. rujna 1978. godine. Poznat je i kao “rujanski Papa”. Naslijedio ga je Karol Józef Wojtyła, odnosno papa Ivan Pavao II.

Riječima njegova nasljednika, sv. Ivana Pavla II., njegova je važnost obrnuto proporcionalna trajanju njegova pontifikata, te je i danas referentna točka u povijesti sveopće Crkve.

U medijima je bio prozvan “Nasmiješenim papom”, te u kratkom vremenu njegova pontifikata je svijet upoznao njegovu blagu narav kojoj nije nedostajala ni duhovna bistrina i energičan pristup pastoralu.

Ivan Pavao I. postao je prvi papa s dva imena, time odavši počast njegovim prethodnicima Ivanu XXIII. i Pavlu VI., koji su ga proglasili biskupom pa kardinalom.

U medijima je bio prozvan “Nasmiješenim papom”, te u kratkom vremenu njegova pontifikata je svijet upoznao njegovu blagu narav kojoj nije nedostajala ni duhovna bistrina i energičan pristup pastoralu. Tomu svjedoči i njegov stav i rad na Drugom vatikanskom koncilu.

Papa Franjo proglasio ga je blaženim 4. rujna 2022. godine.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja