Budi dio naše mreže

Crkvu u Hrvata na blagdan Svijećnice obradovala je vijest da je papa Franjo 2. veljače imenovao svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. dr. Antu Jozića, nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti. Iz Splitsko-makarske nadbiskupije, a uime svih vjernika, Bogu posvećenih osoba i svećenika, najiskrenije su čestitali mons. Joziću na povjerenju koje mu je iskazao papa Franjo imenovavši ga nadbiskupom i nuncijem. Hrvatska katolička mreža pridružuje se čestitkama i donosi neke nepoznate detalje iz života mons. Jozića.

/ dt

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić izjavio je za Hrvatsku katoličku mrežu da je imenovanje mons. Ante Jozića apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti velika čast ne samo za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, nego i za našu domovinu jer nunciji predstavljaju Svetog Oca u dotičnoj zemlji, ali uvijek se pita iz koje države je i koje je nacije.

Nadbiskup Marin Barišić i mons. Ante Jozić / Foto: Splitska nadbiskupija

„Vjerujem da su nunciji uvijek na svoj način i predstavnici Crkve u Hrvatskoj i naše nacije, naše domovine i to je čast. Drago mi je da možemo i da smo dosad uvijek imali ponekog svećenika u diplomaciji, u službi opće Crkve i da ih Sveti Otac prepoznaje kao vrijedne, ozbiljne i razborite ljude da ih može imenovati za svoje predstavnike u drugim sredinama“, rekao je nadbiskup. Izrazio je čestitku mons. Anti Joziću, svećeniku iz Trilja koji dugi niz godina djeluje u vatikanskoj diplomaciji. Rekao je da mons. Jozića čeka vrlo odgovorna služba. „Afrika je puna dinamike, puna budućnosti. Crkva vjerojatno ima najbolju budućnost u Africi i on će to sigurno znati podržati i pratiti tu mladu Crkvu“, mišljenja je mons. Barišić.

Govoreći o osobinama mons. Jozića, rekao je da je diskretan, razborit, zna slušati i zna na svoj način razmišljati, spreman je na dijalog, ima ljudske kvalitete i čovjek je vjere, potječe iz vjerničke sredine. „On je naš, ali smo ga darovali univerzalnoj Crkvi“, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Inače, novi nadbiskup, mons. Ante Jozić koji je vršio službu diplomata Svete Stolice u Hong Kongu u Kini, 23. srpnja 2017. godine u župnoj crkvi sv. Mihovila u Trilju, proslavio je svoj srebrni jubilej – 25 godina svećeništva.

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. god. u Trilju. Osnovnu školu završio je u Trilju, sjemenište i bogosloviju je završio je u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. po rukama mons. Ante Jurića. Mons. Jozić tri godine je službovao kao kapelan u Makarskoj (1992.-1995.), potom ga nadbiskup šalje u Rim na studij (1995. – 1999.). Poslije studija ide kao predstavnik Svete Stolice u Indiju (1999.- 2003.), potom u Moskvu (2003.-2009.) i Hong Kong (Kina) (2009. do danas).

Samozatajan i skroman, osmo dijete od 11 djece u svojih roditelja, mons. Jozić rijetko je istupao u javnosti. Jedna od njegovih izjava koja se može pronaći jest ona koju je dao za Dnevnik HRT-a 2016. godine kad je govorio o Hong Kongu  kao gradu koji teži rasti u visinu. “Prostor je u sedmomilijunskom gradu najdragocjeniji, pa mu to jedino i preostaje. Na britansku ostavštinu podsjećaju autobusi na kat, ali kolonijalni utjecaj ostao je i u mentalitetu i odnosu prema radu. Postoji jedan dio kulture da se raditi mora, da se mora biti točan, da se mora biti odgovoran i zato je Hong Kong i postigao ono što danas ima. Upravo zahvaljujući radu, redu i požrtvovnosti svih”, tom je prilikom izjavio izaslanik Vatikana za Kinu mons. Ante Jozić.

Novi 52- godišnji nadbiskup iza sebe ima gotovo 27 godina svećeništva. Na proslavi srebrnog jubileja, predvodio je svečanu svetu misu, a u koncelebraciji su bili mons. Dražen Kutleša, porečko – pulski biskup, don Stipe Ljubas, župnik Trilja i dekan Cetinskog dekanata, don Josip Dukić, ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu, don Nikola Sarić, misionar u Tanzaniji, don Božo Plazibat, župnik u Visokoj i don Lovro Žuljević.

Euharistijskom slavlju nazočili su obitelj, rodbina i prijatelji mons. Jozića i brojni vjernici. Na kraju misnog slavlja svoju čestitku mons. Joziću je uputio mons. Dražen Kutleša, biskup porečko – pulski i gradonačelnik Ivan Šipić koji je uručio povelju grada Trilja za 25 godina služenja Bogu, Crkvi i čovjeku, objavio je sinjski portal Ferata.

Tada je i papa Franjo poslao svoju čestitku za 25. godišnjicu svećeničkog ređenja mons. Anti Joziću i zahvalio mu za velikodušno služenje Svetoj Stolici te zazvao Apostolski blagoslov na njega i na članove njegove obitelji i na sve osobe njemu drage.

Na dan koji je posvećen Bogu posvećenim osobama, stavimo našeg novog nadbiskupa na poseban način u naše molitve, da ga dobri Bog prati u njegovoj službi i poslanju!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja