Budi dio naše mreže

Don Srećko Franušić, svećenik Sapske biskupije u Albaniji rodom iz Luka s Pelješca, slavio je u petak 28. lipnja svoju mladu misu u crkvi sv. Vlaha u Stonu.

/ mk

Na misi su sudjelovali roditelji i braća mladomisnika sa svojim obiteljima, a među svećenicima su bila dvojica ovogodišnjih mladomisnika Dubrovačke biskupije. Obje župe, Župa Sv. Antuna Opata iz Maloga Stona i Župa sv. Vlaha iz Stona bile su aktivno uključene u slavlje, a mladomisnika su darovale kaležom i misnicom.

Procesija je krenula iz zgrade Općine Ston uz pratnju Limene glazbe Ston. Prije procesije mladomisnik je primio roditeljski blagoslov. U procesiji su uz ministrante i svećenike bili uključeni i stonski festanjuli, a roditelji su išli iza mladomisnika.

Foto: Sandra Vuletić

Foto: Sandra Vuletić

Na početku mise pozdravni govor su uputili Monika  Franušić i Luka Žile. Zahvaljujući Bogu za mladomisnika i za  hrabrost kojom si je odlučio postati Kristov svećenik uputili su mu riječi ohrabrenja i obećali svoju molitvenu potporu.

Propovijedao je fra Prela Gjurashaj, a pjevali su Mješoviti župni zbor Ston i Dječji zbor Ston.

Nakon mise pozdravni govor u ime obje župe izrekao je Matej Lučić i nakon toga župnik don Bernardo Pleše. Pozdravljajući sudionike slavlja župnik Pleše je, uz ostalo, kazao: „Mlada misa je najradosniji trenutak svake župe. Rijetko kada je crkva tako lijepa i tako posebna kao na dan mlade mise. Teško je opisati riječima svu radost slavljenja ove mise na kojoj se čula i pamtila svaka riječ, svaka molitva i pjesma. To se jednostavno osjeti u srcu svakoga vjernika i zato je važno moliti za duhovna zvanja. Pamtimo zauvijek i zahvaljujmo Gospodinu za ovaj dan. Za našeg mladomisnika Srećka i za njegove brižne roditelje.“

Foto: Sandra Vuletić

Obraćajući se slavljeniku kazao je: „Dragi don Srećko, ostavio si i sol i kamen i svoju ribarsku lađu žalu, te pošao tamo kamo te Providnost Božja odvela da loviš ljude na moru života. A mreža i mamac bit će tvoje geslo koje si odabrao da te vodi, Riječ Božja: ‘Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha živjet će uvijeke.’“ Poželio mu je da bude ispunjen duhom molitve: „U ovoj godini molitve papa Franjo podsjeća da je molitva ‘dah vjere, ona je njezin najspecifičniji izraz. Kao tihi vapaj koji dolazi iz srca onih koji vjeruju i povjeravaju se Bogu.‘“ Također se spomenuo zaštitnika dviju stonskih župa riječima: „Neka te vodi i nadahnjuje snažna pustinjačka duhovnost sv. Antuna opata i nepokolebljiva vjernost sv. Vlaha – sve do mučeništva. Ostani vjeran do smrti i dat ću ti vijenac života, poručuje u knjizi Otkrivenja  ‘Prvi i Posljednji’, Onaj koji bijaše mrtav i oživje, anđelu crkve u Smirni, a tebi danas Crkve Sapa u Albaniji.“

Stonski župnik je istaknuo kako se mlada misa u ovim župama slavi nakon više od sto i dvadeset godina, te je podsjetio na zaređene dijecezanske svećenike i redovnike iz Stona i Malog Stona rođene još u 19. stoljeću. To su bili: Danko Lepeš, Vladimir Taljeran, Niko Baća, Pero Ficović, Pavo Kralj, Jozo Boglić i Miho Franković te fra Ivo Car i fra Antun Krile.

Foto: Sandra Vuletić

Nakon mise upriličen je prigodni domjenak za sve sudionike na slavlju mlade mise u Stonu.

Za ovaj svečani događaj vjernici se pripremali trodnevnicom. Svake večeri molili su krunicu i sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio br. Dražen Marija Vargašević.

Srećko Franušić je rođen 1984. godine u Dubrovniku. Djetinjstvo je proveo u rodnom selu Luka, a osnovnu školu završio je u Stonu. Srednjoškolsko obrazovanje nastavio je u  Dubrovniku u Turističko-ugostiteljskoj školi, no na drugoj godini je prekinuo je školovanje i vratio se kući, gdje je radio kao ribar zajedno sa svojom obitelji. Tijekom tog razdoblja, jedno vrijeme radio je i u turizmu.

U mladosti je u jednom trenutku doživio obraćenje te je od 2008. do 2012. vjerno sudjelovao na molitvenim susretima u Male Braće u Dubrovniku, slušajući riječ Božju i rastući u duhu molitve. Savjetovan od duhovnog voditelja, završio je srednju školu. Osjetivši poziv za posvećeni život ostavio je 7. Listopada 2012. godine rodnu Luku i otišao u Zajednicu „Hram Božji“ u Skadar u Albaniji.

Foto: Sandra Vuletić

Godine 2014. počeo je studije filozofije i teologije pri Međubiskupijskom sjemeništu „Majka Dobroga Savjeta“ u Skadru koje je završio 2021. godine. Usporedo sa studijima, učio je kako živjeti zajedno sa braćom i sestrama u ljubavi, prihvaćanju i služenju, unutar i izvan Zajednice.

Za kandidata za sveti red u biskupiji Sapa primljen je 14. rujna 2021. od strane sapskog biskupa Simona Kullia. Nastavio je formaciju zajedno s braćom iz iste zajednice pod nadzorom mons. Kullia, te je primio službe lektora i akolita 8. prosinca iste godine. Za đakona je zaređen 1. siječnja 2023. po rukama sapskog biskupa Kullija, a đakonsku službu provodio je u župi Gospa od Krunice, u selima Dajç i Kotërr, u Zadrimi, kao i u župi sv.  Panteleon, u selima Mabë i Dragushë.

Svoja vječna obećanja, potpuno se predajući Gospodinu, dao je u Zajednici „Hram Božji“, prema normama njezina Statuta, 8. prosinca 2023. godine. Trenutno u Zajednici obavlja ulogu zamjenika moderatora i istovremeno je odgovorna osoba za braću iste zajednice. Kao član Zajednice „Hram Božji“, godinama je služio u misijama u Vau-Dejës, Tirani, Lezhu, Dajçu, kao i u ljetnim misijama u planinskim krajevima, poput Pukë i Tropojë. Svoj obol pružao je i u evangelizaciji, poput molitvenih seminara i susreta, organiziranih od strane njegove zajednice.

Posljednjih godina posebno se posvetio brizi za bolesne i siromašne iz župa u kojima služi, gdje s braćom i sestrama iz zajednice posjećuje i obitelji, posebno tijekom blagoslova kuća. Trenutno je odgovoran za pastoralni rad u župama Gospa od Krunice i sv.  Panteleon, koje su povjerene pastoralnom vodstvu zajednice kojoj pripada.

Biskup Kulli zaredio ga je za svećenika Sapse biskupije 8. lipnja ove godine te je kao svećenik nastavio služiti u istim župama u kojima je služio kao đakon.

Foto: Sandra Vuletić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja