Budi dio naše mreže

Duhovna glazbena scena u Hrvata obiluje brojnim kvalitetnim i lijepim skladbama, bilo da se radi o prepjevima ili, još češće, o autorskim djelima. Nova pjesma Filipa Panze, mladog Zadranina sa zagrebačkom adresom ipak je nešto posve novo. Po čemu?

/ md

Glazbu i tekst za pjesmu „Marijo, zagrli me“ napisao je Filip Panza, zasluge za aranžman pripadaju Ivanu Škunci, prateće i ambijentalne vokale na hrvatskom i aramejskom jeziku otpjevala je Iva Smojver (molitva „Zdravo Marijo“), dok nas je svojom muzikalnošću na violi počastila Martina Pustički. Bubnjeve svira Mario Klarić, a bas-gitaru Dario Sabo.

„Marijo, zagrli me“ posebna je najprije po svojoj marijanskoj (autorskoj) dimenziji.

„Istina je kako je na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutna šarolikost žanrova, mnoštvo prepjeva, kao i genijalnih autorskih ostvarenja. Ipak, „Marijo, zagrli me“ posebna je najprije po svojoj marijanskoj (autorskoj) dimenziji, ali ponajprije po svom slavljeničkom („worship“) određenju. Naime, ne samo da nije često, nego je prava rijetkost na našoj duhovnoj sceni pronaći marijansku pjesmu koja ne bi bila prepjev, a da je slavljeničkog karaktera”, ističe Panza.

Biblija / Foto: Br. Filip Vukina CRVC

Filip se glazbom bavi od malih nogu, svirao je i pjevao u nekoliko zborova duhovne glazbe, a trenutno je voditelj zbora mladih evangelizacijske zajednice „Sveti Duh“ pri župi Svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu gdje glazbeno animira, zajedno sa slavljeničkim timom „Amorose“, susrete za mlade „Duhovno duhovite večeri“.

Videospot za pjesmu produkcijski potpisuje pokret za novu evangelizaciju „Nova Eva“ na čelu s bratom Filipom Vukinom (kamera i montaža: Br. Filip Vukina CRVC, Ivan Radiković; fotografija: Br. Filip Vukina CRVC, Gabrijel Fabić).

Svojom glazbom mnogima obogaćuje i najvažnije prigode kršćanskoga života: vjenčanja, krštenja, prve svete pričesti vjernicima koji u njegovome umjetničkome izričaju ne prepoznaju samo kvalitetu, nego i harmoniju života svakodnevice s onim unutarnjim, duhovnim.

Bl. Djevica Marija / Foto: Br. Filip Vukina CRVC

Ovo mu nije prva autorska pjesma. U proljeće 2020. godine objavio je prvu autorsku pjesmu „Ne brini, ne boj se“, dok je 2021. godine napisao i otpjevao himnu Antunovskoga hoda mladih s grupom autora i izvođača „Da Njegovi budemo“. Otkriva je kako još mnoštvo pjesama čeka pravo vrijeme kako bi ugledalo svjetlost dana.

Ukoliko ova pjesma nekomu omogući obnoviti ili ponovno uspostaviti odnos s Majkom Marijom, ispunila je svoju svrhu!

„Duhovni život katolika ne može biti na dobrome putu bez stalne prisutnosti, nježnosti, blizine i zagovora One koja je jednim „da“ promijenila čitav svijet. Zahvalan sam najprije dragome Bogu na njegovim nadahnućima, zagovoru Bezgrešne koji me oduvijek prati, svojoj obitelji koja me uvijek podržava, svim prekrasnim ljudima koji su u ovu skladbu utkali dio sebe te omogućili na svaki način da ugleda svjetlost dana, naročito svojim molitvama. Ukoliko ova pjesma nekomu omogući obnoviti ili ponovno uspostaviti odnos s našom Majkom Marijom, doživjeti njezinu blizinu i snagu njezinoga zagrljaja, ispunila je svoju svrhu!“, dodaje Panza.

Filip Panza / Foto: Br. Filip Vukina CRVC

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja