Budi dio naše mreže

U okviru obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače, udruga La Verna koja okuplja volontere u palijativnoj skrbi, izlaganjem bolesničkog kreveta na Kvaternikovom trgu od 11.00 do 13.00 sati želi skrenuti pozornost javnosti na potrebu kvalitetnije, požrtvovnije, veće brige za palijativne bolesnike. "Sjedni na bolesnički krevet. Pitaj, slušaj, čuj potrebe palijativnih bolesnika", poručuju.

/ ab

Imamo krevet. Trebamo ljude. Trebamo bolju palijativnu skrb.

To je apel La Verne koja ovom akcijom, prvom ovakvom koju organizira u Zagrebu na ovaj datum građanima upućuje poziv: „Dođite, sjednite na bolesnički krevet, pitajte, slušajte, čujte koje su to potrebe palijativnih bolesnika. Razgovarajmo o tome kako možemo unaprijediti palijativnu skrb u Zagrebu i Hrvatskoj“. La Vernin stručni tim i njihovi volonteri građanima će rado odgovoriti na sva pitanja.

Činjenica jest da u Hrvatskoj nedostaje i palijativnih kreveta, ali još je veća potreba za ljudima. Čak i kad imamo krevete nedostaju nam ljudi, kako stručnjaci, tako i volonteri.
Čovjeku je potreban čovjek.

Činjenica jest da u Hrvatskoj nedostaje i palijativnih kreveta, ali još je veća potreba za ljudima.

Suosjećanje – ključ dostojanstvenog života do kraja

Ti ljudi bi morali moći odvojiti vrijeme za palijativnog bolesnika kako bi istinski čuli koje su njegove potrebe. Suosjećanje i slušanje su temelji za palijativnu skrb kakvu zagovaramo – onu koja omogućuje da se život do kraja proživi dostojanstveno, ističu u La Verni.

Suosjećanje i slušanje su temelji za palijativnu skrb kakvu zagovaramo.

I u okviru projekta „Za inkluzivne zdravstvene politike“ čiji je nositelj, a koji je financiran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, La Verna u suradnji s članicama platforme projekta zagovara cjelovitu aktivnu skrb za pacijenta koji boluje od neizlječive bolesti. Zalažu se za zbrinjavanje totalne bolesti, znači ne samo simptoma boli, nego svih potreba koje ti bolesnici imaju u psihološkom, socijalnom i duhovnom smislu.

U povodu Svjetskog dana bolesnika kojeg je 1992. godine utemeljio papa Ivan Pavao II, papa Franjo uputio je poruku kojoj je u fokusu suosjećanje kao sinodalna briga za zdravlje.
„Pobrini se za njega“ stoji u naslovu te poruke koja ukazuje na činjenicu da kvalitetna medicinska skrb treba uključivati i brigu i suosjećanje jer ako se bolest živi u izolaciji i napuštenosti, postaje nehumana.

Pobrinimo se za njega. Za palijativnog bolesnika. Za svakog bolesnika.

Ne zaboravimo, taj bolesnik sutra ćemo (možda) biti mi.

Foto: La Verna

Foto: La Verna

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja