Budi dio naše mreže

Ključna riječ: palijativna-skrb

Palijativna skrb - gorući problem društva

Dostojanstvo umiranja bila je tema prvih ovoseznoskih Argumenata. U emisji su gostovali: Olivera Kapetanović, stručna voditeljica za psihosocijalnu podršku u udruzi volontera u palijativnoj skrbi 'La Verna', anesteziolog dr. Ivanom Bekavac, nekadašnji zamjenik ministra zdravstva i vlč. doc. dr. Odilonom Singbom s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Urednica emisije bila je Diana Tikvić.

LA VERNA: Volonteri u palijativnoj skrbi

U okviru obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače, udruga La Verna koja okuplja volontere u palijativnoj skrbi, izlaganjem bolesničkog kreveta na Kvaternikovom trgu od 11.00 do 13.00 sati želi skrenuti pozornost javnosti na potrebu kvalitetnije, požrtvovnije, veće brige za palijativne bolesnike. "Sjedni na bolesnički krevet. Pitaj, slušaj, čuj potrebe palijativnih bolesnika", poručuju.

„ZaČin ljubavi“ – akcija udruge La Verna kojoj je cilj educirati i senzibilizirati javnost na temu palijativne skrbi

La Verna, udruga koja svojim aktivnostima pruža podršku palijativnim bolesnicima, prošle je godine javnosti predstavila akciju pod nazivom „ZaČin ljubavi“. Cilj akcije je educirati građane o palijativnoj skrbi i približiti im vrijednost koju ona društvu donosi. Povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, 9. listopada 2021. u vremenu od 10 do 14 sati s građanima družiti na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg).

Skrb za starije: U njihovim borama tvoj je život!

Papinska akademija za život objavila je video u kojem promovira važnost brige o starijima, stoji na Facebook profilu splitsko-makarske nadbiskupije. „U njihovim borama tvoj je život“, između ostaloga stoji u poruci. Akademija je 09. veljače objavila i dokument "Starost – naša budućnost“ u kojem potiče na drugačiji odnos prema starosti i primjenu novih modela palijativne njege. Na potrebu za kvalitetnijom skrbi o starijima upozorava i papa Franjo koji je nedavno ustanovio Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba, a slavit će se svake četvrte nedjelje u srpnju.

Odazovite se akciji udruge "La Verna" – Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva!

"Već se 11 godina bavimo palijativnom skrbi i možemo reći da su pomaci vidljivi. Krenuli smo u vrijeme kada se sustav palijativne skrbi tek počeo razvijati, no palijativna skrb je sada prepoznata kao prioritet unutar našega zdravstvenog sustava. Ide se u dobrome smjeru, možda sporije nego što bismo mi to htjeli, ali pomaci su vidljivi", rekla je predsjednica udruge "Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna" Blaženka Eror Matić za Hrvatsku katoličku mrežu, govoreći o humanitarnoj akciji pod nazivom "Začin ljubavi".

Organizirana palijativna skrb najsnažniji je argument protiv eutanazije!

Nedostupna i neorganizirana palijativna skrb otvara mogućnost promišljanjima o eutanaziji. Godišnje u Hrvatskoj umire oko 52 tisuće ljudi. U 2019. oko 32 tisuće bolesnih i njihovih obitelji trebali su palijativnu skrb. Bolesnik želi smanjiti opterećenje obitelji i prikriva svoje teškoće. Pri zahtjevima za eutanaziju kao jedan od najčešćih razloga navodi se bol, fizička i ona psihička/duhovna bol odnosno patnja obilježena ovisnošću i beznađem. No, svi možemo doprinijeti olakšanju patnje palijativnih bolesnika, istaknuto je, između ostalog, u predstavljanju naglasaka s tematskog Kolokvija vijeća HBK za život i obitelj o eutanaziji i palijativnoj skrbi uz Dan života 2020.

Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna počinju s grupama podrške

Kako razgovarati s ljudima koji su se susreli s teškom dijagnozom? Kako pomoći oboljelima i članovima njihove obitelji? Kako planirati skrb i nositi se s teškoćama bolesti? Što kada se dogodi ono najgore? Kako se nositi sa smrću bliske osobe i kako se iz procesa žalovanja vratiti u svakodnevni život? U odgovorima na ova pitanja mogu vam pomoći grupe podrške volontera u palijativnoj skrbi La Verna.

Traže se volonteri za dostojanstven život osoba s neizlječivim bolestima

"Jedna volonterka dobila je poziv usred noći. Zvala ju je gospođa kod koje je ona volontirala brinući o njezinom suprugu. Kada je suprug preminuo, gospođa je zavapila preko telefona volonterki i rekla da sada nema nikoga. Ona je zatim otišla kod gospođe u stan, zagrlila ju i plakala s njom", posvjedočila je o potrebi brige za drugoga u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu Olivera Kapetanović, socijalna radnica Udruge La Verna.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja