Budi dio naše mreže

Vulnerable People Project (VPP) –  katolička dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, pomaže djevojkama iz Afganistana stvoriti novi život nakon što su u terorističkom napadu ISIS-a 30. rujna prošle godine bile ozbiljno ozlijeđene.

/ ab

Dvadeset djevojaka polagalo je prijemni ispit u obrazovnom centru Kaaj Hazara u Kabulu u trenutku kada je bombaš samoubojica napao školu. U bombardiranju su poginule 53 osobe, uključujući 46 mladih studenata, a više ih je ranjeno, donosi Catholic News Agency.

„Ove su žene bile ciljane iz dva razloga: zato što su žene koje se obrazuju i zato što pripadaju teško progonjenoj etničkoj manjinskoj skupini – Hazarima“, rekla je za CNA Marilis Pineiro, zakonodavna i diplomatska veza za VPP.

„Hazari su dugo bili progonjeni u Afganistanu“, rekla je Pineiro.

„Nakon što su talibani ponovno preuzeli vlast u Afganistanu nakon neuspješnog povlačenja u kolovozu 2021., njihov se progon neizmjerno povećao“, dodala je Piniero.

Otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, mnoge su djevojke i žene diljem zemlje morale prekinuti svoje obrazovanje. Prema UNESCO-u, 80% afganistanskih djevojčica i žena „obrazovne dobi“— 2,5 milijuna ljudi — trenutno se ne obrazuje.

Hazari su šiitski muslimani u Afganistanu sa sunitskom većinom, a sama činjenica da su te djevojke čak pohađale visoko obrazovanje učinila ih je metama.

Jason Jones, osnivač i predsjednik VPP-a, rekao je za EWTN News u petak da spašavanje djevojaka daje malo nade tamo gdje je bilo puno očaja.

„Hazari su manjina u Afganistanu koja se suočava s ISIS-ovim genocidom“, rekao je Jones. „Moći ovim mladim ženama pružiti medicinsku pomoć koja im je potrebna, moći vidjeti da mogu nastaviti svoje obrazovanje… uzbudljiv je to trenutak, daje nadu“, kazao je.

Sada na sigurnom u Španjolskoj, djevojke se liječe u bolnici Ruber Internacional.

Spašavanje djevojaka daje malo nade tamo gdje je bilo puno očaja.

Iako neke od njih čeka jedna ili više ozbiljnih operacija te dug put do oporavka, španjolska vlada ponudila je djevojkama useljeničke vize, a VPP ima u planu pomoći im da si priušte sveučilišni program po vlastitom izboru.

VPP također radi na papirologiji koja je potrebna kako bi se djevojke ponovno susrele s njihovim obiteljima u Španjolskoj. Što se tiče ostalih preživjelih koji su se izvukli s blagim ozlijedama, VPP radi na tome da im se pomogne u preseljenju kako bi izgradili svoj život u drugoj zemlji.

„Sve njih čeka vrlo svijetla budućnost. Vjerujemo da će oni uvelike pridonijeti društvu u budućnosti“, rekao je Pineiro.

Sve njih čeka vrlo svijetla budućnost.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja