Budi dio naše mreže

"Ostao mi je u lijepom sjećanju i neka Gospodin udijeli mir njegovoj duši za sve dobro što je učinio ne samo Hrvatskoj i hrvatskom narodu nego za Crkvu uopće“, rekao je nadbiskup Puljić o kardinalu Angelu Sodanu, nekadašanjem tajniku Svete Stolice.

/ md/IKA

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za HKR i IKA-u u subotu 28. svibnja prisjetio se brojnih susreta s nekadašnjim državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Angelom Sodanom, ocijenivši da je bio velik čovjek i diplomat kojeg je krasila jednostavnost i skromnost, izvijestila je IKA.

Kardinal Sodano bio je i desna ruka Ivanu Pavlu II. u njegovim velikim pothvatima.

Mons. Puljić sjeća se kardinala Sodana iz brojnih susreta. „Sudjelovao sam na nekoliko Sinoda u Rimu na kojima je uvijek sudjelovao i kardinal Sodano. Susreo sam ga i tijekom tri pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i dva Bosni i Hercegovini. Uvijek je bio u važnoj pratnji velikog pape Ivana Pavla II. Osjećalo se da je postojala dobra suradnja njega i pape Wojtyle. Kardinal Sodano bio je i desna ruka Ivanu Pavlu II. u njegovim velikim pothvatima. Papa je donio novost u pontifikatu kad je odlučio ne samo boraviti u Vatikanu, nego postati putnik koji je obišao brojne države i narode i to je shvatio kao neku svoju pastoralnu obvezu. Kad je Karol Wojtyla postao papa rekao je da želi svima doći, svima biti blizu i kako je slikovito rekao, zaviriti iza kućnih pragova, svuda je htio doći. U tome ga je podržavao kardinal Sodano“, kazao je mons. Puljić.

Istaknuo je da je bila jasna i očita bitna uloga kardinala Sodana u priznanju Republike Hrvatske od strane Svete Stolice. „Kardinal Sodano vodio je vatikansku vanjsku politiku, ali po poticajima Ivana Pavla II. Kad je nedavno došao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u Hrvatsku rekao sam u jednom razgovoru s nekima iz Hrvatskog sabora: ‘Da nije bilo Ivana Pavla II. takvog kakav je bio, zauzet za sve narode i svačiju slobodu, tko zna kako bi se naša povijest okrenula’. A u tome mu je desna ruka bio kardinal Sodano. Oni su bili uigrani tandem u kojem je Papa dao smjernice, a kardinal Sodano ih je provodio“, rekao je mons. Puljić.

‘Mi smo odlučili, Vi ako i ne priznate, mi ćemo priznati’

Govoreći o priznanju Hrvatske, kardinal Puljić prisjetio se i jedne Sinode u Rimu u sklopu koje je papa Ivan Pavao II. običavao ugostiti 10 – 15 biskupa na objedu. Kad je mons. Puljić bio na objedu Papa je usput rekao: „Jučer je kod mene bio njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher. Došao je samo da me pita ‘Sveti Oče jeste li Vi još uvijek pri Vašoj nakani da priznate Hrvatsku i Sloveniju’?“. Kako je rekao mons. Puljić, bilo je jasno da Vatikan brani pravo ovih republika koje traže svoju neovisnost i slobodu. Genscher je došao jer je bilo političkih pritisaka da se ne žuri s priznanjem. Pogotovo su Sjedinjene Američke Države smatrale da treba pričekati. Genscher je kod Pape bio početkom prosinca 1991. godine. Papa je rekao ‘Mi smo odlučili, Vi ako i ne priznate, mi ćemo priznati’. Sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice priznale su Republiku Hrvatsku kao samostalnu državu 15. siječnja 1992. godine, a Sveta Stolica je to učinila dva dana ranije.

Kardinal Sodano bio je velik diplomat, velik djelatnik Svete Stolice, a jednostavan da ne može biti jednostavniji. Skroman.

Mons. Puljić prisjetio se također kako je kardinal Sodano u listopadu 2010. godine predvodio misu u prigodi proslave 90. obljetnice utemeljenja Kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje u Blatu. Utemeljiteljicu s. Mariju Propetog Isusa Petković i njezine sestre poznavao je još iz vremena kad je bio nuncij u Južnoj Americi. „Kad je bio na proslavi u Blatu noćio je kod mene u Dubrovniku i baš je taj dan bio njegov imendan. To je bilo tako jednostavno, a za nas svečano da je tako velik čovjek među nama. Priredili smo dostojnu proslavu. Kardinal Sodano bio je velik diplomat, velik djelatnik Svete Stolice, a jednostavan da ne može biti jednostavniji. Skroman. U tom smislu ostao mi je u lijepom sjećanju i neka Gospodin udijeli mir njegovoj duši za sve dobro što je učinio ne samo Hrvatskoj i hrvatskom narodu nego za Crkvu uopće“, rekao je nadbiskup Puljić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja