Budi dio naše mreže

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pizzaballa koji se jučer vratio u Izrael, izrazio je žalost i tjeskobu zbog događaja na Bliskom istoku, te dao umirujuće vijesti o stanju kršćana u Gazi. Potaknuo je međunarodnu zajednicu, koja "treba ponovno početi gledati na izraelsko-palestinsko pitanje i raditi na smirivanju situacije također putem nejavnoga posredovanja".

/ dp
Osuditi nasilje, u svim njegovim oblicima, zauzeti se za prekid vatre i, ponajviše, učiniti sve da se oružje ušutka kako bi se omogućilo slušanje drugih glasova. Kardinal Pierbattista Pizzaballa, latinski jeruzalemski patrijarh, ožalošćen je, ali ne i potpuno iznenađen užasom koji se događa u Izraelu i Gazi, jer je i sam već odavno predvidio eskalaciju napetosti, iako – kako je rekao – ne do te mjere. Novi kardinal, koji se jučer vratio u Jeruzalem, strahuje da će rat biti vrlo dug, barem dok se ne riješi palestinsko pitanje, piše Vatican News.

Prestrašena zemlja

Vrativši se u Jeruzalem uz pomoć građanskih i vojnih vlasti, i to izraelskih i jordanskih, jer vratio se preko Jordana, kardinal je u razgovoru za vatikanske medije rekao da je zatekao prestrašenu zemlju, začuđenu onim što se događa. Očekivao se porast nasilja, ali sigurno ne u takvim oblicima, takvom obimu i takvom brutalnošću – rekao je kardinal te napomenuo da je uočio mnogo ljutnje i očekivanje riječi utjehe, orijentacije, ali i jasnoće o tomu što se događa. Ukratko, kazao je da je zatekao zemlju koja se znatno promijenila.

O stanju kršćanske zajednice u Gazi rekao je da su svi dobro, iako je nekim obiteljima uništen njihov dom, ali su na sigurnom. Svi su okupljeni u prostorijama župe i naše škole – napomenuo je – u nadi da one neće biti na meti. Imaju rezerve hrane za neko vrijeme, ali ako se opsadno stanje nastavi, moglo bi biti problema.

Neočekivani razmjer i brutalnost nasilja

Eskalacija sukoba bila je pred očima sviju, ali eksploziju takvoga nasilja, takvih razmjera i brutalnosti nitko nije predviđao istaknuo je patrijarh. Međutim, to ističe pitanje koje je stavljeno na stranu: palestinsko pitanje za koje su neki mislili da je arhivirano. Sve dok palestinsko pitanje, sloboda, dostojanstvo i budućnost Palestinaca ne bude uzeto u obzir u oblicima koji su danas potrebni, izgledi za mir između Izraela i Palestine bit će sve teži – primijetio je kardinal Pizzaballa.

Strah od dugog rata

Iako je – kako je rekao – u ovom trenutku teško predvidjeti moguće buduće scenarije, kardinal je kazao da je jasno da nije riječ o vojnoj operaciji, nego o objavljenom ratu, te izrazio bojazan da će to biti jako dug rat. Izraelski odgovor vjerojatno neće biti ograničen na bombardiranje, nego će biti i kopnene operacije. Jasno je da smo iznenada ušli u novu fazu života ove zemlje i odnosa između Izraela i Palestine – primijetio je te dodao – Ako se može govoriti o odnosima.

Potrebna veća pozornost međunarodne zajednice

Što se pak tiče djelovanja međunarodne zajednice po tom pitanju, jeruzalemski latinski patrijarh je kazao da treba početi promatrati Bliski istok i izraelsko-palestinsko pitanje s više pozornosti nego što je do sada pokazala. Osim toga – rekao je – treba mnogo raditi kako bi smirila situaciju, te urazumila sukobljene strane kroz posredovanje koje ne treba nužno biti javno, jer javno posredovanje neće nikada uspjeti. Potrebna nam je potpora, osuda svih oblika nasilja, potrebno je izolirati nasilnike i neumorno raditi na prekidu vatre. Jer sve dok govori oružje neće biti moguće čuti druge glasove – istaknuo je kardinal Pizzaballa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja