Budi dio naše mreže

Aktualna politička situacija i utjecaj na pojedine predsjedničke kandidate, bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 6. studenog. O povećanju predsjedničkih ovlasti, samoj kampanji za izbore i temama govorili su novinarka Večernjeg lista Iva Puljić Šego, politički analitičar Ivica Relković i Kristijan Sedak sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

/ vo

„Teme iz prošlosti treba raspraviti na nekom drugom mjestu i nije im mjesto u kampanji za predsjedničke izbore. No, dva prema anketama najjača kandidata koriste te teme kako bi pokazali svom biračkom tijelu da su na istim pozicijama kao i prije”, kazao je Ivica Relković. Istaknuo je i kako bi se javnost uoči predsjedničkih izbora trebala baviti pitanjem smislenosti funkcije samog predsjednika i treba li nama uopće takva funkcija na nejasnim ovlastima. ”Situacija sa nejasnim ovlastima veliki je problem. Mi možemo imati u Hrvatskoj dvije vanjske politike i to je vrlo ozbiljan problem. Sjetimo se situacija gdje premijer i predsjednik ne razmišljaju isto. Mi imamo, ne podijeljene funkcije, nego i potencijalno posvađane pozicije, što nije dobro”, zaključio je Relković.

Zašto ponovno ustaše i partizani?’

„Zašto ponovno ustaše i partizani? Pa aktualna je predsjednica shvatila da je HDZ izgubio jedan dio desnog biračkog tijela i nametanjem takvih tema želi bar pokušati vratiti to biračko tijelo”, kazala je novinarka Večernjaka Iva Puljić Šego. Dodala je da joj u tome pomaže Zoran Milanović i ljevica, pa čak i lijevi komentatori. „Oni odmah skaču na te njene izjave i pridaju im veliku važnost i zapravo dio birača koji su se maknuli od aktualne predsjednice u toj konstelaciji buke se vraćaju njoj, jer ove druge prepoznaju kao ljude koji imaju primjerice nostalgiju za Jugoslavijom za tim prošlim vremenima, a predsjednica kao govori da je to sve bilo loše. Mislim da je to sve jedna velika manipulacija kojim se želi vratiti dio biračkog tijela, no to uopće ne bi trebala biti tema kampanje, dodala je Puljić Šego.

Kristijan Sedak, Ivica Relković, Iva Puljić Šego i Vlatko Ojvan

Kristijan Sedak sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta istaknuo je, pak, kako mu se čini da kandidati za sada zauzimaju startne pozicije. „Isključivo jednu temi vidim kao relevantnu, a to je ona s kojom je izišao Miroslav Škoro oko proširenja predsjedničkih ovlasti predsjednika. Čini mi se to kao jedan novi standard ulaska u kampanju. Što se tiče drugih tema – onih vezanih uz prošlost –  jasno mi je zašto se kandidati njima bave, jer su one lake za biračko tijelo. „Našem biračkom tijelu nisu zanimljive teme vezane primjerice uz gospodarstvo već one vezane uz sukobe i komunističku prošlost, pa onda kandidati i idu s takvim temama i podilaze biračima”, istaknuo je Sedak.

Emisiju Argumenti možete poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja