Budi dio naše mreže

Kada se Pepelnica i Dan zaljubljenih poklope, katolici su zapeli u donošenju teških odluka, pogotovo dok svijet uživa u ukusnim poslasticama.

/ mk

Čista srijeda je tipično svečani dan u crkvenom liturgijskom kalendaru; dan koji uključuje pravila o postu i nemrsu, donosi Aleteia.

Ujedno je i pomični dan, što znači da nije svake godine na isti datum i svako toliko pada na 14. veljače, na Dan zaljubljenih .

Možete li jesti slatkiše ili čokoladu?

Katolička crkva ne isključuje određene slastice od kojih se treba suzdržati na Pepelnicu.

Prema Zakoniku kanonskog prava (kan. 1253), sljedeća pravila za post vrijede za osobe između 18 i 59 godina: “Post ovih dana znači da možemo imati samo jedan puni obrok bez mesa. Još se neke namirnice mogu uzeti u vrijeme nekog drugog obroka ako je potrebno, ali zajedno trebaju biti manje od punog obroka. Tekućina je dopuštena u bilo koje vrijeme, ali između obroka ne smije se jesti čvrsta hrana.”

Čista srijeda je i dan suzdržavanja od jedenja mesa za sve starije od 14 godina.

Najveća posljedica ovih pravila je da nema “grickanja”.

Ako slatkiš ili čokolada nisu dio obroka, tehnički ih se ne bi trebalo jesti.

Nadalje, konzumacija slatke hrane također ovisi o eventualnim osobnim žrtvama tijekom 40 dana korizme. Iako to nije dio službenog obilježavanja korizme, mnogi se katolici odriču slatkiša ili druge omiljene hrane za korizmu kao žrtvu Bogu.

Iznad svega, trebamo sami razlučiti hoćemo li jesti slatkiše na Pepelnicu ili ne kako bismo se što bolje pridržavali “duha” toga dana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja