Budi dio naše mreže

U sklopu Dana vlč. Stjepana Povoljnjaka u župi Kravarsko 24. svibnja održan je scenski prikaz „Teška vremena“ o životu i mučeništvu vlč. Stjepana Povoljnjaka koji je sa samo 26 godina ubijen od strane agenata Udbe.

/ mk

Scenski prikaz okupio je oko šezdeset osoba koje su više mjeseci pripremale kazališni komad sastavljen od 20 scena kroz koje se nastoji prikazati život herojskih krjeposti ovog mladog svećenika koji je u 26 godini života ubijen od strane agenata Udbe isključivo iz mržnje prema vjeri.

Foto: Studio Sokol

Foto: Studio Sokol

Foto: Studio Sokol

Sam projekt nastaje na poticaj gosp. Stjepana Kolarca, župljanina župe Kravarsko, a scenarij potpisuju Stjepan i Biserka Kolarec te upravitelj župe vlč. Hrvoje Zovko. Doprinos kazališnom komadu stručnim savjetima dala je i hrvatska teatrologinja i kazališna kritičarka prof. Sanja Nikčević te prof. Marijana Komljenović koja provodi znanstveno povijesno istraživanje o svećenicima s područja Turopolja koji su žrtve komunističkog režima.

Foto: Studio Sokol

U društvenom domu okupilo se više od 400 gledatelja i štovatelja vlč. Stjepana od kojih su mnogi u suzama dočekali kraj scenskoga prikaza.

Ukupno su od strane komunističkog režima u našoj zemlji ubijene 664 Bogu posvećene osobe. Koliko nam je poznato, ovo je prvi scenski prikaz jednog manje poznatog svetog života položenog za Boga i čovjeka.

Foto: Studio Sokol

Foto: Studio Sokol

Po završetku scenskoga prikaza publici se obratio gosp. Kolarec iskazavši ponos na ostvarenom uspjehu te najavivši buduće projekte. Nakon njega, govoreći o snazi žrtve i ljepoti života s Kristom u okrilju Crkve prigodnu riječ uputio je i vlč. Zovko. Večer je nastavljena u podnožju crkve gdje su župljani za sve prisutne pripremili domjenak.

Foto: Studio Sokol

Stjepan Povoljnjak rođen je  25. svibnja 1919. godine u Kravarskom od oca Mate i majke Ane, rođene Matušin. Pučku je školu završio u rodnom Kravarskom, a Klasičnu gimnaziju na Šalati u Zagrebu, gdje je 1939. godine položio ispit zrelosti s izvrsnim uspjehom. U Zagrebu je završio Bogoslovni fakultet te ga je 29. lipnja 1944. za svećenika zaredio nadbiskup dr. Alojzije Stepinac. Mladu misu imao je 2. srpnja iste godine u Vukovini. Na kapelansku dužnost u Odru krenuo je 14. svibnja 1946. godine, kada je s 26 godina i dvije godine svećeništva završio svoj mučenički život. Opće je uvjerenje bilo da je mučen i ubijen jedino zato što je bio svećenik i što se sve što je imalo veze s vjerom i Crkvom mrzilo. Više o njegovom životu možete pročitati ovdje (https://www.zg-nadbiskupija.hr/stjepan-povoljnjak-1919-1946-kapelan-u-odri/16761).

Grob ovoga mladog mučenika nalazi se 50 metara od župne crkve, a svjedočanstva o njegovom životu možete pročitati ovdje.

Informacije o daljnjim izvedbama scenskoga prikaza „Teška vremena“ bit će naknadno objavljene.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja