Budi dio naše mreže

Ključna riječ: zupa-uzvisenja-svetog-kriza-kravarsko

Izveden scenski prikaz "Teška vremena" u Kravarskom

U sklopu Dana vlč. Stjepana Povoljnjaka u župi Kravarsko 24. svibnja održan je scenski prikaz „Teška vremena“ o životu i mučeništvu vlč. Stjepana Povoljnjaka koji je sa samo 26 godina ubijen od strane agenata Udbe.

Posvećena crkva u Kravarskom koja je izgrađena na mjestu stare crkve srušene u razornom potresu

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 16. travnja svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom tijekom kojeg je i posvetio tu crkvu. Stara župna crkva u Kravarskom srušena je u razornom potresu 29. prosinca 2020. godine, a nova crkva gotovo je istih dimenzija i oblika i sagrađena je na istom mjestu gdje je bila i stara, na uzvisini usred mjesta. Nešto je veća zbog jačih temelja, a zvonik je izgrađen po uzoru na onaj koji je srušen bombardiranjem u Drugom svjetskog ratu. Također, novost su nadstrešnice nad svakim ulazom, a i oltarski prostor je nešto drugačije liturgijski orijentiran nego u staroj crkvi. Ujedno ovo je prva u potpunosti obnovljena crkva, nakon potresa, u Sisačkoj biskupiji.

Vlč. Blatarić: Uzvišenje Svetog Križa je naša glavna župna svetkovina i radujemo se bez obzira što nemamo našu župnu crkvu

Vjernička zajednica župe Uzvišenja Svetog Križa dugo će pamtiti razorni potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio Banovinu. U potresu je oštećena župna crkva do te mjere da ju je bilo potrebno srušiti. Župnik vlč. Siniša Blatarić govorio je za Hrvatski katolički radio o proslavi župne svetkovine i životu župne zajednice u novonastalim okolnostima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja