Budi dio naše mreže

U novom intervjuu objavljenom u srijedu, papa Franjo je rekao da smrt pape Benedikta XVI. za njega znači gubitak "dobrog suputnika" i očinsku figuru.

/ ab

“Izgubio sam oca”, rekao je papa Franjo za Associated Press, hvaleći svog prethodnika – koji je umro 31. prosinca 2022., u dobi od 95 godina – kao “gospodina”, prenosi Catholic News Agency.

Franjo je rekao kako je posjećivao Benedikta u potrazi za savjetima u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanskim vrtovima, gdje je umirovljeni papa boravio.

“Za mene je on bio utočište, sigurnost. Suočen s nedoumicama, u sumnjama – otišao bih u samostan i pitao.”

86-godišnji papa ocijenio je Benediktovu odluku da živi u Mater Ecclesiae “dobrim rješenjem” u opsežnom intervjuu u kojem je između ostalog, bilo govora i o stavu Crkve o homoseksualnosti, Sinodalnom putu u Njemačkoj – i njegovom zdravlju.

Papa Franjo više je puta hvalio svog prethodnika. U travnju prošle godine opisao je Benedikta kao “proroka” budućnosti Crkve. Dana 4. siječnja je rekao da je Benedikt doveo katolike u “susret s Isusom”.

Sveti Otac, koji sam nije isključio opciju odreknuća od papinske službe, rekao je da je Benediktova odluka da živi u samostanu u Vatikanskim vrtovima bila “dobro rješenje”, no budući Petrovi nasljednici koji bi se odrekli službe mogli bi postupiti drugačije s obzirom na mjesto boravka.

Benedikt XVI. je “otvorio vrata” budućim odreknućima od službe, rekao je papa Franjo. Papa je također potvrdio ono što je rekao prije šest mjeseci: ako bi odstupio, odabrao bi titulu “rimskog biskupa u miru” – ne “pape u miru” – i ne bi živio ni u svojoj rodnoj Argentini ni u Vatikanu, već u Rimu.

Upitan bi li boravio u Lateranskoj bazilici u TV intervjuu emitiranom 12. srpnja 2022., Franjo je rekao “da je to moguće”, jer bi se želio povući “kako bi ispovijedao u crkvi”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja