Budi dio naše mreže

Oratorij Marije Pomoćnice Rijeka za školarce od 5. do 8. razreda osnovne škole organizira besplatne instrukcije iz matematike, fizike, kemije, engleskog jezika i hrvatskog jezika.

/ Tihana Semijalac

Objavljeno je to na službenim stranicama Riječke nadbiskupije s napomenom da se instrukcije održavaju svakog utorka, srijede i četvrtka od 19 do 21 sat počevši od 13. studenog u prostorima Oratorija Rijeka (Vukovarska 62., Rijeka). Za emisiju Na valovima dobrote HKR-a razgovarali smo s pokretačem inicijative don Danijelom Dragičevićem, salezijancem Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca iz župe Marije Pomoćnice u Rijeci.

Općenito gledajući koje su potrebe mladih, govori don Danijel, “odlučili smo prošle godine, uz brojne druge aktivnosti, pokrenuti besplatne instrukcije za osnovnoškolce u suradnji sa studentima koji žele i mogu odvojiti dio svog vremena te svoja znanja staviti u službu dobra.” S projektom su krenuli pomalo oprezno oglasivši se na svom facebook profilu kako bi bili bliži mladima koji ih prate. Ove godine nastavljaju misiju osnaženi prošlogodišnjim iskustvom širom otvorenih vrata i za djecu iz drugih župa u gradu Rijeci. “U početku je to bilo namjenjeno djeci čiji roditelji ne mogu platiti instrukcije, ali ima i jedan broj roditelja koji dovedu svoju djecu s drugog kraja Rijeke i kažu kako im nije problem naći nekoga tko će im držati instrukcije, no njihovo dijete ima problem socijalizirati se i dosta je povučeno je. Vidimo dakle da ima različitih oblika siromaštva i nemamo nikakav problem primiti djecu čak i ako samo žele provoditi vrijeme u nekom zdravom ambijentu i žele zajedno s drugima učiti.”

Instrukcije uglavnom drže studenti, no ima i nešto srednjoškolaca s područja grada Rijeke koji odvoje dio svog vremena za svoje mlađe kolege iz školskih klupa. “Sada imamo 20-ak studenata”, nastavlja don Danijel, “no ja i dalje pozivam ako ima još koji student da nam se pridruži jer često netko ne može doći, pa ostanu dva-tri čovjeka koja daju instrukcije…”

Djeca mogu dolaziti na instrukcije bilo kada, jedan ili sva tri dana u tjednu, dok instruktori dolaze samo jedan dan, a sami izabiru kada im to najviše odgovara. Bitno je naglasiti da su svi predmeti osigurani svakog od ta tri dana. “Bilo bi dobro ranije najaviti svoj dolazak, no ako to i ne učini, dijete po dolasku popuni prijavnicu, roditelji potpišu suglasnost i to je to, ne kompliciramo previše” tvrdi don Danijel. Do sada je prijavljeno 50-ak učenika s područja grada Rijeke.  Već na početku ove školske godine roditelji su se raspitivali, slali mailove, zvali, pitali, a i djeca su počela dolaziti već prvog dana škole: “3. rujna smo već imali prvu djecu na instrukcijama… rekli smo im: pa niste još ništa radili u školi… ali oni ne dolaze samo zato što im treba pomoć oko matematike nego im je lijepo biti tu, boraviti tu i provoditi vrijeme. Uglavnom su pozitivna iskustva.”

Don Danijel Dragičević potiče i druge studente da učine isto u svojim župama:

“Ja bih poručio da se ne boje početi raditi nešto za druge, bitno je prepoznati što je potrebno, bitno je krenuti, a onda se stvar razvija, Gospodin blagoslivlja ono što mi činimo za druge ako su čiste nakane i ako je to stvarna potreba. Sličnu ideju pokrenuo je jedan mladi bračni par u svojoj župi u Metkoviću, i u Zagrebu postoji inicijativa u župi na Knežiji i na Jarunu… Uz malo dobre volje mogu se napraviti velike stvari” optimističan je naš sugovornik.

Napomenimo kako su, promatrajući situaciju u Rijeci, u ovoj župi također uočili da su mladi dosta prepuštenu ulici te svoje slobodno vrijeme provode ili na ulici ili u kafiću, pred televizijom ili na igricama te su za njih također odlučili otvoriti jednu igraonicu. Svaki dan o 17 do 22 sata mladi mogu slobodno doći igrati stolni tenis, biljar, karte, šah i druge društvene igre, popiti šalicu čaja ili slično na što se mnogi rado odazivaju.

Za besplatne instrukcije u župi Marije Pomoćnice u Rijeci roditelji svoje dijete mogu prijaviti pozivom na broj: 091 943 1208 ili putem e-maila: salezijanska.mladez.rijeka@gmail.com

Iz Oratorija pozivaju studente koji se žele uključiti u volontiranje i davati instrukcije iz navedenih predmeta, da se mogu prijaviti i informacije dobiti na gore navedene kontakte.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja