Budi dio naše mreže

Molitvena zajednica 'Nanovo rođeni' iz zagrebačkog Botinca molila je ovog vikenda put 'Put križa' na brdu Gradac te na arheološkom nalazištu ranokršćanske crkve - u sklopu ovog njihovog hodočašća i evangelizacije u Bosni i Hercegovini - prvi put nakon 1500 godina vlč. Davor Klečina služio je svetu misu.

/ anh

Iako se radi o misi na temeljima ranokršćanske crkve, ipak je služena versus populum, prema narodu, ali su određeni pjevani dijelovi simbolično izvedeni na latinskom jeziku.

“Ovdje se uvijek umiralo da bi se živjelo. Upamtimo. To nije ljudska logika, filozofija ili ljudska maksima. To je Kristova filozofija, to su Kristove riječi. Ako pšenično zrno pavši u zemlju ne umre, neće dati ploda, neće dati život”, rekao je u propovijedi predvoditelj euharistije župnik Drvara vlč. Davor Klečina.

Molitvenoj zajednici ‘Nanovo rođeni’ čast je biti u ovim mučeničkim krajevima gdje su naši preci kršćanstvo branili svojim životima

„Htio bih stoga da se posvijestimo svetost ovog trenutka u kojem se nalazimo i ovih dana koji su za nas posebno blagoslovljeni. Vjerujem da nitko od nas nije ovdje došao uzalud i slučajno. Pa ako možda i nisi planirao, Gospodin te doveo ovdje, jer ti želi nešto reći”, rekao je vlč. Klečina, između ostalog, na toj prvoj misi na temeljima ranokršćanske crkve nakon 1500 godina.

‘Nanovo rođeni’ slavili misu na temeljima ranokršćanske crkve (Foto: Ramski Vjesnik)

‘Nanovo rođeni’ je molitvena i karizmatska zajednica i djeluje pri župi Botinec u Novom Zagrebu.

Zajednica okuplja oko 230 aktivnih članova, a Ramu je posjetio muški dio zajednice od 60 mladića.

Tijekom tih dana su posjetili i župu Uzdol, gdje su bili smješteni, Memorijalni centar, a mladići su imali priliku također čuti žive svjedoke ratnih događanja iz 90-tih godina.

Ovaj posjet Rami dio je njihovog projekta ‘Mladi za mir’.

„Naš pastoral se u početku jako bazirao i vezao za župu, a onda kako je narastao preko YouTube kanala i naših aktivnosti, mnogi su se oduševili našim radom.”

“Ono što je naše specifično jest da kao viziju imamo novu evangelizaciju, posebno mladih ljudi”, pojasnio je Mišo Lukenda, voditelj molitvene zajednice ‘Nanovo rođeni’ za Ramski Vjesnik. Članovi su im uglavnom mladi ljudi.

Važno je naglasiti i da je zajednica ‘Nanovo rođeni’ za uzor uzela zaštitnika mladih bl. Ivana Merza, rođenog Banjolučanina.

Osim evangelizacije, bave se i formacijom drugih i to čini na četiri razine: fizičkoj – koja uključuje ‘Teologiju tijela’ – duhovnoj u vraćanju sakramentima i svetinjama koje treba čuvati, a posebno u današnje vrijeme kada su iste napadnute sekularnom kulturom.

Jedna razina je i intelektualna formacija te na kraju socijalna.

„Isto tako se u to uključuje jakost i izvrsnost u svojim dužnostima. Taj princip je blaženi Merz imao, a sve kako bismo mogli biti aktivni na društvenoj razini, koja će na kraju označiti mlade vjernike, odnosno vjernike koji će biti spremni uključit se u širi društveni kontekst“, kaže Lukenda, dodajući:

“Molitvenoj zajednici čast je biti u ovim mučeničkim krajevima gdje su naši preci kršćanstvo branili svojim životima.”

Većina članova njihove zajednice, naime, vuče korijene iz Bosne i Hercegovine, te su stoga odlučili dolaziti tu na hodočašća i molitvu kako bi bolje upoznali svoje korijene.

„Ali isto tako da se prema dokumentu koji je izdala Kongregacija za nauk vjere ‘Sjećanje i pomirenje“ na mjestima stradanja vrše takozvana pokojnička bogoslužja kako bi se izmolila zadovoljština za sve grijehe – molili za oprost i pomirenje – da bi prema tome mogao doći blagoslov”, poručio je, pak, za isti medij Matija Ricov, nacionalni koordinator za mlade karizmatske Obnove u Duhu Svetom (ODS) u Hrvatskoj.

Upravo iz tih razloga je odabran Uzdol, a molitvena zajednica je na YouTube kanalu objavila paralelno dokumentarni film u kojem su predstavili kronologiju ratnih i krvavih događaja u Uzdolu kroz razgovor s deset svjedoka pokolja.

“Upoznati smo sa žrtvama Uzdola i smatramo ovo mjesto posebnim. Kako nam je radna tema upoznavanje s vlastitim korijenima i prošlošću – a da bismo izrazili i jednu vrstu zahvalnosti jer nismo slučajno katolici, netko je godinama prolijevao krv za to – prikazali smo našu molitvu ‘Puta križa’ za opstanak i blagoslov katolika u BiH”, pojasnio je nadalje Ricov.

‘Nanovo rođeni’ slavili misu na temeljima ranokršćanske crkve (Foto: Ramski Vjesnik)

Domaćin mladima iz Zagreba bio je Antun Kovčalija, inače magistar povijesti. O svemu kaže:

„Odlučili su provesti nekoliko dana u Rami u svojoj duhovnoj formaciji. Neki od njih su ranije bili tu, jako im se svidjelo pa su se odlučili vratiti, a s nekima se i poznajem iz vremena studija.”

Obišli su još mjesnu crkvu kao i Memorijalni centar. te su imali priliku još od živih svjedoka – Ivke Stojanović, Kazimira Zelenike i Joze Prskala – čuti o događajima iz Domovinskog rata i o Uzdolu kao simbolu stradanja i borbe, objavio je Ramski Vjesnik, a prenijela facebook stranica Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja