Budi dio naše mreže

Franjevci s Kaptola će od ove nedjelje redovito ponovno slaviti euharistiju nedjeljom i blagdanima, ali u kazalištu Komedija, koje se nalazi uz franjevački samostan i crkvu koji su teško stradali u potresu. Mise će se slaviti u 7, 9, 10, 11 i 12 sati. Prisustvovali smo jednom od prvih misnih slavlja u kazalištu Komedija, upravo na svetkovinu sv. Franje. Donosimo vam i dojmove onih koji su s nestrpljenjem iščekivali da se s fratrima ponovno okupe oko euharistijskog Isusa.

/ mb

Jedno euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan fra Smiljan Berišić, a drugo fra Milan Krišto, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda. „Radosni smo što imamo priliku, posebno što je baš danas svetkovina svetoga Franje Asiškog, našeg utemeljitelja, te nam je tim više radost veća, da možemo biti blizu naše crkve, gdje po legendi držimo da je sveti Franjo došao u grad Zagreb i boravio neko vrijeme kod udovice Katarine Galović. Svakako, međutim, imamo sigurnu činjenicu da još za života sv. Franje prva braća već dolaze u Zagreb, prvo mjesto u koje su franjevci uopće došli u sjevernoj Hrvatskoj”, izjavio je fra Milan za Hrvatski katolički radio.

Zanimljiva je, ako ne i providonosna, činjenica da je kazalište Komedija nekada bio franjevački prostor, pa se sada braća ponovo vraćaju u njega. „Možda se može reći i da je to nekako proročka gesta. Naime, ovu zgradu su braća franjevci i gradili početkom 20. stoljeća zbog potreba pastorala. Nakon Drugoga svjetskog rata zgrada je nacionalizirana, kako je to već bilo sa svim drugim sadržajima Crkve, isto tako su postupili prema nama”, saznali smo od provincijala.

Unatoč tome što je prostor nekada bio franjevački, ovo je, ipak, prva misa u tom prostoru, kazao je fra Milan. „Ovo je svakako prva misa uopće u ovim prostorima, jer ova je zgrada građena kao stambeni prostor, provincijalat i tajništvo, ali je sagrađena i dvorana za tadašnja scenska skazanja, kako se to običavalo prije Drugoga svjetskog rata. Tako da, istina je, ovo je zaista prvo misno slavlje uopće u ovim prostorijama”, istaknuo je provincijal nakon misnoga slavlja.

A kako su misu u novom prostoru, ali ipak blizu franjevačke crkve na Kaptolu doživjeli vjernici, saznali smo u njihovim izjavama koje vam prenosimo.

„Mislim da je ovo bilo od presudne važnosti. Zaista, kad pogledate lica ljudi koja su danas došla na misu i oni koji strpljivo čekaju za drugu, mislim da je to svima nedostajalo. Sve druge crkve u kojima su bila liturgijska slavlja jednostavno nisu bile dovoljne da bi prihvatile sav ovaj silan broj vjernika koji stvarno nasljeduju sv. Franju i imaju poseban odnos prema crkvi sv. Franje na Kaptolu. Ovo je zaista jedan velik dan i baš na sam blagdan sv. Franje siguran sam da će i to jako puno značiti svim vjernicima koji ovdje dolaze”.

„Ja sam jako radosna što smo ponovno ovdje i, kako je naš fra Smiljan rekao na misi – svejedno je gdje slavimo, važnije je što slavimo i oko čega se okupljamo. Misa pod svjetlima reflektora meni je bila jako lijepa, u drugačijem ambijentu, ali meni jako lijepa”.

„Normalno da nas raduje. Uostalom, i franjevci su uvijek s narodom, pa makar i u Komediji, bez obzira tko što o tome mislio. Kako će izgledati, vidjet ćemo, vjerojatno će biti zanimljivo. Inače, s kaptolskim franjevcima povezan sam od prvog razreda osnovne škole, gotovo sedamdeset godina. Što je bilo nakon potresa, bilo je, ali viđao sam u proteklom razdoblju pojedine franjevce koje poznajem, malo popričaš s njima, a onda se preseliš u onu župu u koju pripadaš. Meni je to župa sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi, ali franjevci su uvijek tu. Kako rekoh, franjevci su uvijek s narodom i uz narod i bez franjevaca bi propalo puno toga”.

Podsjećamo, nakon snažnog potresa koji je 22. ožujka ove godine pogodio Zagreb, stradao je i samostan i crkva Sv. Franje na Kaptolu 9. Potres je na samostanu i crkvi Sv. Franje ostavio brojna i teška oštećenja. Toranj crkve ima napukline i upitna je njegova statička sigurnost. Samostan je također teško stradao i statički je vrlo nesiguran. „Čim riješimo toranj, pastoralni život ide normalno dalje, u crkvi i samostanu ćemo imati sve kao i do sada”, izjavio je ovih dana za Hrvatsku katoličku mrežu gvardijan fra Smiljan Berišić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja