Budi dio naše mreže

Franjevci s Kaptola od nedjelje 4. listopada, imat će redovite nedjeljne i blagdanske svete mise u 7, 9, 10, 11 i 12 sati u kazalištu Komedija, uz franjevački samostan. Potvrdio je to u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu gvardijan samostana sv. Franje u Zagrebu, fra Smiljan Berišić.

/ Diana Tikvić

U snažnom potresu koji 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, stradao je i samostan i crkva Sv. Franje na Kaptolu 9. Potres je na samostanu i crkvi Sv. Franje ostavio brojna i teška oštećenja. Hvala Bogu nitko od braće franjevaca u samostanu na Kaptolu nije stradao. No, crkva je iznutra oštećena. Toranj crkve ima napukline i upitna je bila statička sigurnost. Samostan je teško oštećen i bio je statički vrlo nesiguran. Zato je preporuka bila da se u samostanu ne stanuje i da se crkva ne koristi. Zbog toga je za prvu ruku bilo odlučeno da se bogoslovi i dio svećenika presele u Kuću susreta Tabor, a mnogobrojni kipovi i crkvene umjetnine su zajedno sa samostanskom bibliotekom premješteni u župu Siget, gdje kaptolski franjevci redovito služe misna slavlja. Nakon pet mjeseci provedenih na Taboru odlučeno je se bogoslovi sele u Zagreb, točnije, bogoslovi pete godine boravit će kod hercegovačkih franjevaca, a mlađe godine kod kapucina, i jedni i drugi u Dubravi.

Čim riješimo toranj, pastoralni život ide normalno dalje, u crkvi i samostanu ćemo imati sve kao i do sada

No, izgleda da se pastoral i duhovni život želi, koliko je to moguće, vratiti u normalu. Najprije misama od ove nedjelje, 4. listopada, u kazalištu Komedija, a potom i ostatkom sakramentalnog i pastoralnog života, kada se toranj sanira, objasnio nam je fra Smiljan. “Već 6. ili 7. listopada se sastajemo s konzervatorima i arhitektima, već su planovi napravljeni. Čim riješimo toranj, pastoralni život ide normalno dalje, u crkvi i samostanu ćemo imati sve kao i do sada. Jer naša crkva nije u nikakvoj opasnosti, sve je u skelama, može se organizirati i sveta misa i ispovijedi, već sad bi se to moglo, ali ne možemo zbog tornja, najprije toranj moramo sanirati”, podijelio je ohrabrujuću vijest za sve vjernike koji su svoj sakramentalni i duhovni život vezali za crkvu i samostan franjevaca s Kaptola, gvardijan fra Smiljan Berišić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja