Budi dio naše mreže

Hodočasnički dan bolesnika i osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika, medicinskog osoblja i djelatnika Crvenog križa Ludbreg u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u nedjelju, 27. kolovoza započeo je u 10 sati procesijom od župne crkve do Zavjetne kapele na otvorenom.

/ dp

Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama za boravak na otvorenom na prostoru Zavjetne kapele okupilo se više od tisuću hodočasnika iz brojnih udruga, župnih karitativnih zajednica, volontera, djelatnika Crvenog križa Ludbreg te medicinskog osoblja među kojima i članovi varaždinske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Nakon procesije uslijedila je zajednička pobožnost križnog puta koji je predmolio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Za vrijeme pobožnost križnog puta, ali i za vrijeme svete mise više je svećenika bilo na raspolaganju vjernicima za sakrament svete ispovijedi.

Foto: Varaždinska biskupija

Hodočasničku svetu misu predslavio je fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa. Suslavili su ludbreški župnik moderator vlč. Kristijan Stojko, vlč. Leonardo Šardi, vlč. Dragutin Goričanec i drugi svećenici.

U svojoj se homiliji fra Tomislav Glavnik zaustavio na evanđeoskom odlomku promišljajući s okupljenim hodočasnicima kakav bi odgovor svaki od njih dao Isusu na pitanje koje je postavio i svojim učenicima: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?”

Fra Tomislav je istaknuo kako pravi odgovor na ovo pitanje treba biti svjedočanstvo života. „Ono što slušam na svetoj misi, ono što čitam u Svetom pismu želim svojim primjerom života pokazati; da je Bog ljubav”, rekao je propovjednik.

Odgovor vjernika na pitanje: “Tko je za tebe Isus Krist?” treba biti: “Pogledaj mene i moj život”.

Nadalje je fra Tomislav protumačio kako bi jedini i ispravni odgovor vjernika na pitanje “Tko je za tebe Isus Krist?” treba biti: “Pogledaj mene i moj život” te dodao kako vjernici svojim načinom života, svojim govorom, svojim odnosom prema bližnjima, posebno nemoćnima, bolesnima, osobama s invaliditetom, pokazuju i svjedoče da su upoznali Gospodina koji je Ljubav, da Isus živi u njima i po njima danas dolazi bližnjima.

U nastavku se propovjednik osvrnuo i na ispovijed vjere apostola Petra u naviještenom evanđelju. Fra Tomsialv je istaknuo kako lik apostola Petra svjedoči da Gospodin ne računa sa savršenim ljudima, već upravo s onima koji su nesavršeni, slabi i grešni, ali svjesni svojih slabosti zbog kojih se oslanjaju na Gospodina te kao takav apostol Petar postaje prvakom među apostolima, stijena na kojoj Gospodin gradi Crkvu.

Foto: Varaždinska biskupija

Govoreći nadalje o Crkvi kao zajednici vjernika, propovjednik je istaknuo odgovornost svih vjernika za Crkvu, potaknuvši okupljene da prepoznaju u današnjem evanđelju poziv da si odgovore na pitanje “tko je za njih Isus Krist” te da prepoznajući u njemu Boga izgrađuju tijelo Crkve “tako da obličje Crkve bude onakvo kako to Krist želi”, rekao je fra Tomsialv.

Završavajući homiliju, fra Tomislav je rekao hodočasnicima da, što god činili u životu, budu svjesni kako ima netko tko je iznad svih nas, a to je Gospodin Bog. Nadalje je istaknuo kako smo svi upućeni pomagati nositi križeve života jedni drugima, a Ludbreg kao mjesto križa, krvi, euharistije, ali i uskrsne nade neka bude mjesto naših redovitih godišnjih hodočašća na kojima ćemo obnavljati snagu za služenje potrebnima.

Foto: Varaždinska biskupija

Nakon euharistijskog slavlja teži bolesnici primili su bolesničko pomazanje dok su nad ostalim bolesnim hodočasnicima svećenici molili pojedinačnu molitvu blagoslova bolesnika. Fra Tomislav Glavnik nakon toga je blagoslovio novi autobus udruge Job kupnju kojeg je svojom donacijom podržao Hrvatski Caritas.

Spomenimo i kako hodočasnički dan bolesnika i osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika, medicinskog osoblja i djelatnika Crvenog križa svake godine organizacijski pomaže društvo Crvenog križa Ludbreg.

Foto:  Varaždinska biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja