Budi dio naše mreže

Fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, nalazi se od 15. studenog u posjeti Boliviji, gdje, kao misionar, djeluje fra Ivica Vrbić, koji je ondje došao prije tri godine.

/ dt

Fra Vrbić djeluje u biskupiji Santa Cruz della Siera (oko dva i pol milijuna stanovnika) zajedno s braćom kapucinima iz provincije Peru, koji su ondje došli 2007. godine.

Danas je to Delegatura koja ima tri zajednice s ukupno dvanaest kapucina, od kojih jedanaest Peruanaca i jedan Hrvat, fra Ivica Vrbić. Kapucinima je prije pet godina povjerena župa Minero, koja ima oko pedeset tisuća stanovnika. Teško je utvrditi točno koliki je broj katolika.

Braća djeluju, osim u župnoj crkvi, u još tridesetak filijala, među kojima je najudaljenija oko osamdeset kilometara. 

“Bolivija je u pravom smislu riječi misionarska zemlja jer domaća Crkva tek treba stati na ‘vlastite noge’.

Od ukupnoga broja svećenika samo je desetak posto domaćih, a svi ostali su misionari iz Perua, Španjolske, Italije, Koreje i drugih zemalja”, kaže misionar fra Vrbić.

Kad se fra Ivica Vrbić javio generalnom ministru Reda fra Mauru Jöhriu, da želi poći u misije, on mu je odgovorio: „Trebamo te u Bolviji“, jer Bolivija je najsiromašnija zemalja Južne Amerike s nešto više do 10 milijuna stanovnika, a kapucini trebaju ići tamo gdje je najteže.

Kuća u Boliviji/privatna fotografija

„U ovih nekoliko dana koliko sam boravio u Boliviji, a obišao sam čitavu župu Minero s više od dvadeset filijala, vidio sam puno sirotinje, mnoge obitelji s brojnom djecom, koje žive u gotovo nemogućim uvjetima, u blatu i prašni, bez ikakvih stalnih primanja za život, ali vidio sam mladu populaciju, brojnu djecu s osmijehom na licu i vedrinu.

Ono što se ne može vidjeti ni doživjeti na licu bogatih Europljana, ovdje je vidljivo na svakom koraku, iako je veliko siromaštvo u kojemu žive. Radost i vedrinu vidio sam na licima brojnih mladih krizmanika i prvopričesnika. Samo u subotu, 17. studenoga, prisustvovao sam na slavlju triju krizmi na kojima je gotovo 300 mladih primilo sakramenta Svete potvrde“, ističe fra Jure Šarčević.

U Boliviji odnosno u Santa Cruzu postoji zajednica Hrvata i njihovih potomaka i s njima je fra Ivica Vrbić uspostavio kontakt i dobru suradnju.

 

Za vrijeme posjeta Boliviji provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića je s fra Ivicom Vrbićem i Robertom Golome, kako svjedoči, imao vrlo zanimljiv susret s počasnim konzulom Robertom Jakupek i jednom manjom grupom Hrvata koji žive u Boliviji.

 

Preporučujemo ovu misijsku zemlju i njene velike duhovne i materijalne potrebe u molitve svih čitatelja portala hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja