Budi dio naše mreže

Situaciju u poplavljenom Gračacu za Hrvatsku katoličku mrežu komentirao je i župnik župe svetog Jurja Mučenika fra Ivan Šimunac. Fra Ivan istaknuo je da je stanje s poplavama na terenu ipak nešto povoljnije, no da opasnost još uvijek nije prošla.

/ dp/HINA

Gračac i Obrovac već se dva dana bore s nabujalim vodostajima rijeka Otuče i Zrmanje, a situaciju su otežale nove kiše, dotoci iz pritoka kao i nadiranja podzemnih voda. Stradalima su u pomoć pritekli i volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja, ljudi su pomoću radnih strojeva bušili rupe u tlu kako bi se voda mogla brže povući te su je ispumpavali iz područja ograđenih zečjim nasipom. Poplavljena područja posjetio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Istaknuo je da su sve službe na terenu i da pokušavaju pomoći građanima.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Ovdje nam se dogodilo da se po prvi puta u povijesti Otuča izlila i došla je sve do Novog naselja koje je zapravo poplavilo u zadnjih šest mjeseci dva puta, a treći put je poplava bila vezana za cijev. Očito je da su i pod zemljom određeni procesi koje moramo vrlo precizno detektirati, uz ono što smo rekli i za Zrmanju – mora se dno početi čistiti od sedimenata, naslaga, mulja, pijeska jer nekad se to radilo i nekad je bilo puno manje poplava”, poručio je ministar u utorak tijekom posjeta poplavljenom gradiću.

Situaciju u Gračacu za Hrvatsku katoličku mrežu komentirao je i župnik župe svetog Jurja Mučenika fra Ivan Šimunac. Fra Ivan istaknuo je da je stanje s poplavama na terenu ipak nešto povoljnija, no opasnost još nije prošla.

Vodostaj rijeke Otuče malo se spustio što je dobro za kuće u blizini, no problem su podzemne vode. Voda koja otječe od Gračaca podno Velebita stvara prirodno jezero koje sve više raste

“Vodostaj rijeke Otuče malo se spustio što je dobro za kuće u blizini, no problem su podzemne vode. Voda koja otječe od Gračaca podno Velebita stvara prirodno jezero koje sve više raste”, objasnio je fra Ivan Šimunac.

Morao sam mnogo stvari izbaciti iz podruma. Pokvarila mi se mašina za pranje rublja, a ne znam ni hoće li mi funkcionirati sustav za grijanje. Iskreno, ne želim ga ni dirati dok se situacija potpuno ne smiri

Fratar ističe kako je sada na redu popisivanje štete uzrokovane poplavom koja je i njega itekako zahvatila. “Najprije se zbraja šteta, a zatim ćemo vidjeti kako možemo pomoći ljudima. I ja sam materijalno stradao u poplavi. Morao sam mnogo stvari izbaciti iz podruma. Pokvarila mi se mašina za pranje rublja, a ne znam ni hoće li mi funkcionirati sustav za grijanje. Iskreno, ne želim ga ni dirati dok se situacija potpuno ne smiri.

Situaciju komplicira i kiša koju najavljuju idućih dana, samo u Gračacu, procijenjuje fra Ivan, stradalo je preko 50 obiteljskih kuća, a štete su, čini se, milijunske.

“Cijeli dan pada kiša, a najgore je kad krenu pljuskovi. Kad pada lakše, zemlja još nekako to uspijeva upiti. Koliko je samo kuća gdje su dnevni boravci potpuno poplavljeni. Tkogod je je imao sobu u prizemlju otišli su mu parketi, namještaj, sve. Voda je u kućama bila visoka jedan metar”, posvjedočio je za HKM fra Ivan Šimunac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja