Budi dio naše mreže

"Moć medija neizrecivo je velika, daleko veća nego što želimo priznati. Okruženi smo ekranima na sve strane, a vijesti i glazbu slušamo iz zvučnika svojih automobila, mobitela, tableta i televizora. Novine čitamo na portalima ili u papirnatome izdanju, a jednako tako i 'žutilo'", poručio je fra Ivan Marija Lotar u povodu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija.

/ md

U povodu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koji slavimo na sedmu vazmenu nedjelju, župni vikar župe Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu, fra Ivan Marija Lotar objavio je promišljanje u kojem je poručio da bismo medije trebali mudro i razborito koristiti s obzirom da mediji nisu sami sebi svrha, nego su posrednici prijenosa poruka.

Danas je svjetski Dan sredstava društvenih komunikacija koji se u svijetu slavi na Sedmu vazmenu nedjelju. Ukoliko smo pažljivi slušatelji Riječi Božje, ona se ove nedjelje itekako može povezati s ovim Danom. U Djelima apostolskim pratimo događaj kamenovanja svetoga Stjepana, drugo nam čitanje donosi sam završetak knjige Otkrivenja u kojemu „Alfa i Omega“ naplaćuje „svakomu prema djelu njegovu“, a u evanđelju ove nedjelje Isus moli: „Oče sveti, ne molim samo za ove, nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi!“

Moć medija neizrecivo je velika, daleko veća nego što želimo priznati. Okruženi smo ekranima na sve strane, a vijesti i glazbu slušamo iz zvučnika svojih automobila, mobitela, tableta i televizora. Novine čitamo na portalima ili u papirnatome izdanju, a jednako tako i „žutilo“.

Mi imamo moć odabrati što ćemo i kada jesti i piti, kada i koliko spavati. Tako je i s medijima. Moramo naučiti koristiti se medijima, jer su oni oko nas, sveprisutni; i to, ako ne zbog nas, onda zbog naše djece.

Volim istaknuti da je sadržaj kojega konzumiramo iz medija vrlo sličan hrani i piću. Ne možemo očekivati da se, jedući previše nezdrave hrane i pijući gazirana pića ili prekomjerne količine alkohola, nećemo s vremenom razboljeti. Ljudsko tijelo je nevjerojatan stroj. Može izdržati mnogo, ali s vremenom počne vraćati milo za drago. Zamislite što je tek s ljudskim umom, osjećajima, srcem; dušom? Tjeskobe, panika, depresije i ostala teška duševna stanja; prisilne misli, napasti svih vrsta i ostala teška duhovna patološka stanja bi u većoj mjeri mogla biti izbjegnuta kada bismo pazili što „konzumiramo“ iz sredstava društvene komunikacije. Mi imamo moć odabrati što ćemo i kada jesti i piti, kada i koliko spavati. Tako je i s medijima. Moramo naučiti koristiti se medijima, jer su oni oko nas, sveprisutni; i to, ako ne zbog nas, onda zbog naše djece.

Nekada su roditelji, u vremenima dok su djeca znatno više vremena provodila vani, morali znati na kojemu igralištu i s kime se djeca igraju. A danas? Danas bi se roditelj, koji ne poznaju i ne kontroliraju koje stranice, portale, igrice, glazbu i drugo što djeca i mladi konzumiraju, itekako moglo okriviti za zanemarivanje. Odrasli još i nekako prežive (ali ne bez posljedica!) svakakve sadržaje. Djeca i mladi? Teško. Kao što rekoh, slično kao s hranom. Zbog ovakvoga teškoga govora i ja bih lako mogao biti kamenovan. No to bi bilo moguće, kada ne bih znao što pišem.

To znači da treba biti mudar i razborit u korištenju medija, jer mediji nisu samima sebi svrha, nego, kao što i sama riječ „medij“ govori – sredstvo ili posrednik.

Studije na ovu temu su brojne, pa ih treba uzeti, čitati i ozbiljno shvatiti. Mediji koji zloupotrebljavaju svoju moć, umjesto da ju koriste na izgradnju pojedinca, društva i čovječanstva će također dobiti naplatu prema svojim djelima pred licem Alfe i Omege – kako nam Otkrivenje i obećava. Stoga, budimo jedno, kao što nas Isus poziva. To ne znači da budemo istomišljenici zatvoreni u špilje, Bog zna da to nije rješenje. Naprotiv! To znači da treba biti mudar i razborit u korištenju medija, jer mediji nisu samima sebi svrha, nego, kao što i sama riječ „medij“ govori – sredstvo ili posrednik. Nemojmo zamijeniti sredstvo i svrhu i bit ćemo na dobrome putu! Svim medijskim djelatnicima, kao i korisnicima, sretan i blagoslovljen ovaj Dan!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja